Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Vorig weekend bleek één van onze servers offline te zijn. Na onderzoek bleek dat alle binaries veranderd waren en iemand had geprobeerd het systeem te rebooten, wat niet lukte omdat die binaries niet compatible waren met onze omgeving. We hebben het IP-adres waar dit vanaf is gebeurd, en dat blijkt een Nederlandse provider te zijn. Het opruimen van de schade en het verbeteren van onze beveiliging heeft ons nogal wat uren gekost. Kunnen we aangifte doen tegen deze inbreker en zo onze schade op hem verhalen?
Antwoord:Ik zou zeker aangifte doen, maar maak wel eerst een afspraak (0900-8844) want je hebt wel een agent nodig met verstand van computers om die op te nemen. Of er ook daadwerkelijk iets gebeurt met je aangifte, durf ik niet te zeggen. De geluiden die ik daarover hoor, zijn nogal negatief. Tenzij er flinke publiciteit aan zit of het om zeer grote schade gaat, lijken de meeste aangiftes van computervredebreuk vrij snel geseponeerd te worden. Maar voor een claim bij je verzekering is het misschien wel handig.
Nu het IP-adres uit Nederland blijkt te komen, is er (in theorie) een mogelijkheid om zelf een rechtszaak (een civiele procedure) te beginnen tegen deze grapjas.Het adres van de eigenaar van dat IP-adres is immers te achterhalen via de provider. Die is verplicht dat af te geven als in voldoende mate vaststaat dat sprake is van onrechtmatig handelen vanaf dat IP-adres. En dat is lastig hier, want er is geen onafhankelijke bron voor de provider om het bewijs te verifiëren. Afhankelijk van hoe wantrouwig de provider is, en hoe duidelijk je verhaal, zul je dus een rechtszaak tegen hem nodig hebben om de gegevens te krijgen. (Hoewel het natuurlijk niet gezegd is dat je met dat IP-adres de dader te pakken hebt. Voor hetzelfde geld is de PC achter dat adres alleen als springplank gebruikt en blijkt de dader ergens in Zuid-Amerika te zitten. )
Maar goed, stel die inbreker was dom en deed de kraak vanaf zijn eigen thuiscomputer, de provider geeft zijn adres en je krijgt hem voor de civiele rechter. Dan is de vraag: wat ga je eisen? Je zult dan moeten aantonen welke schade je hebt geleden, en dan zul je echt facturen en dergelijke moeten overleggen. Daarbij geldt een belangrijke grens: het moet gaan om het herstellen van de schade, dus de uren voor het opsporen en ongedaan maken van de wijzigingen.
In 2008 probeerde overheidsautomatiseerder ICTU een claim van 10.000 euro te verhalen op de plegers van een DDoS-aanval op overheidswebsites. Die claim werd afgewezen: “Slechts de kosten, gemaakt ten behoeve van de oplossing van de crisissituatie, ontstaan als gevolg van de aanvallen, kunnen aan gedaagden worden toegerekend. Kosten als gevolg van structurele (beveiligings)maatregelen dienen voor rekening van ICTU te blijven.”
De uren voor het terugzetten van het systeem vanaf een (schone) backup kun je dus verhalen, de aanschaf van een IDS of het upgraden van je firewall niet.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.