image

Juridische vraag: kun je hacker wegens servercrash aanklagen?

woensdag 1 september 2010, 11:23 door Arnoud Engelfriet, 13 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Vorig weekend bleek één van onze servers offline te zijn. Na onderzoek bleek dat alle binaries veranderd waren en iemand had geprobeerd het systeem te rebooten, wat niet lukte omdat die binaries niet compatible waren met onze omgeving. We hebben het IP-adres waar dit vanaf is gebeurd, en dat blijkt een Nederlandse provider te zijn. Het opruimen van de schade en het verbeteren van onze beveiliging heeft ons nogal wat uren gekost. Kunnen we aangifte doen tegen deze inbreker en zo onze schade op hem verhalen?

Antwoord:Ik zou zeker aangifte doen, maar maak wel eerst een afspraak (0900-8844) want je hebt wel een agent nodig met verstand van computers om die op te nemen. Of er ook daadwerkelijk iets gebeurt met je aangifte, durf ik niet te zeggen. De geluiden die ik daarover hoor, zijn nogal negatief. Tenzij er flinke publiciteit aan zit of het om zeer grote schade gaat, lijken de meeste aangiftes van computervredebreuk vrij snel geseponeerd te worden. Maar voor een claim bij je verzekering is het misschien wel handig.

Nu het IP-adres uit Nederland blijkt te komen, is er (in theorie) een mogelijkheid om zelf een rechtszaak (een civiele procedure) te beginnen tegen deze grapjas.Het adres van de eigenaar van dat IP-adres is immers te achterhalen via de provider. Die is verplicht dat af te geven als in voldoende mate vaststaat dat sprake is van onrechtmatig handelen vanaf dat IP-adres. En dat is lastig hier, want er is geen onafhankelijke bron voor de provider om het bewijs te verifiëren. Afhankelijk van hoe wantrouwig de provider is, en hoe duidelijk je verhaal, zul je dus een rechtszaak tegen hem nodig hebben om de gegevens te krijgen. (Hoewel het natuurlijk niet gezegd is dat je met dat IP-adres de dader te pakken hebt. Voor hetzelfde geld is de PC achter dat adres alleen als springplank gebruikt en blijkt de dader ergens in Zuid-Amerika te zitten. )

Maar goed, stel die inbreker was dom en deed de kraak vanaf zijn eigen thuiscomputer, de provider geeft zijn adres en je krijgt hem voor de civiele rechter. Dan is de vraag: wat ga je eisen? Je zult dan moeten aantonen welke schade je hebt geleden, en dan zul je echt facturen en dergelijke moeten overleggen. Daarbij geldt een belangrijke grens: het moet gaan om het herstellen van de schade, dus de uren voor het opsporen en ongedaan maken van de wijzigingen.

In 2008 probeerde overheidsautomatiseerder ICTU een claim van 10.000 euro te verhalen op de plegers van een DDoS-aanval op overheidswebsites. Die claim werd afgewezen: “Slechts de kosten, gemaakt ten behoeve van de oplossing van de crisissituatie, ontstaan als gevolg van de aanvallen, kunnen aan gedaagden worden toegerekend. Kosten als gevolg van structurele (beveiligings)maatregelen dienen voor rekening van ICTU te blijven.”

De uren voor het terugzetten van het systeem vanaf een (schone) backup kun je dus verhalen, de aanschaf van een IDS of het upgraden van je firewall niet.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (13)
01-09-2010, 13:12 door ej__
Zo te zien heeft TS al een probleem, er is niet forensisch vastgelegd wat er aan de hand is. Dan heb je al een enorm probleem met de bewijslast.

Het gaat nog een stapje verder dan Arnoud schrijft, het is met de gegevens hier gepresenteerd al helemaal niet zeker dat het adres wel van de veroorzaker afkomstig is, omdat er 'gerommeld' kan zijn met de logs. Zo kan er door de inbreker eenvoudig een wijziging in het ip adres worden aangebracht waarvandaan de inbreker lijkt te komen. Blijkbaar heeft (het bedrijf van) TS zelf onderzoek gedaan. Dat maakt alles verder direct onhoudbaar als bewijs.

Voor wat betreft het verbeteren van de beveiliging: stom, ontzettend stom dat dat niet eerder goed op peil is gebracht. Je weet dat het Internet een bijzonder onveilige omgeving is, dan kun je de kosten van het verbeteren niet afwentelen op een inbreker, je had het zelf al op orde moeten hebben. Het aangehaalde voorbeeld van ICTU is volgens mij dan ook volkomen terecht afgewezen.
01-09-2010, 13:23 door Anoniem
Een andere, in voorkomende gevallen kansrijk gebleken benadering zou zijn om OPTA hierover te benaderen. De telecomtoezichthouder geeft dit prioriteit, heeft de nodige juridische bevoegdheden en technische deskundigheid. Er zijn met de toezichthouder afspraken te maken over de vertrouwelijkheid. Leidt niet tot schadevergoeding, maar kan wellicht wel helpen bij een afzonderlijke procedure daarover. @grrtjnzwnne
01-09-2010, 13:37 door Anoniem
Stel dat iemand mijn router hackt, of ik heb een open WLAN, en iemand met mijn ip adres brengt schade toe aan een server. Is er dan enige mogelijkheid om te bewijzen dat ik het niet gedaan heb? Of verziet de wet hier niet in?
01-09-2010, 15:14 door Anoniem
Wie zegt dat er geen forensic backups zijn gemaakt, het kan goed mogelijk zijn dat er wel backups zijn gemaakt in de vorm van een image en deze zijn opgeslagen. Denk hierbij aan een cd als Helix3.Of misschien is het een virtuele machine die vanuit backups terug is gezet, en er een kopie is gemaakt op een platform zodat deze nog bekeken kunnen worden.

Verder vind ik het ook raar om te zeggen dat het stom is, misschien heeft de persoon in kwestie de beveiliging zo afgesteld dat men rustig bepaalde applicaties kan gebruiken,ga je de beveiliging strakker instellen, dan kan het zijn dat er mensen problemen krijgen met bepaalde applicaties.

Het is inderdaad maar de vraag of de hack van een NL ip afkomstig is, misschien was dit een proxy of een iets dergelijks.
01-09-2010, 15:20 door Anoniem
Door ej__: Het gaat nog een stapje verder dan Arnoud schrijft, het is met de gegevens hier gepresenteerd al helemaal niet zeker dat het adres wel van de veroorzaker afkomstig is, omdat er 'gerommeld' kan zijn met de logs. Zo kan er door de inbreker eenvoudig een wijziging in het ip adres worden aangebracht waarvandaan de inbreker lijkt te komen. Blijkbaar heeft (het bedrijf van) TS zelf onderzoek gedaan. Dat maakt alles verder direct onhoudbaar als bewijs.

Misschien in een strafrechterlijke zaak, maar in een civiele zaak is het een kwestie van de mate waarin de rechter het bewijsmateriaal vertrouwd.

Voor wat betreft het verbeteren van de beveiliging: stom, ontzettend stom dat dat niet eerder goed op peil is gebracht. Je weet dat het Internet een bijzonder onveilige omgeving is, dan kun je de kosten van het verbeteren niet afwentelen op een inbreker, je had het zelf al op orde moeten hebben. Het aangehaalde voorbeeld van ICTU is volgens mij dan ook volkomen terecht afgewezen.

Als je je beveiliging zo ver wilt verbeteren dat een inbraak nooit meer mogelijk is, dan helpt alleen een kniptang. Je kunt op ieder willekeurig moment tot de ontdekking komen dat, gezien het huidige aanvalspatroon, de beveiliging verbeterd moet worden. Als je daar wat later achterkomt dan een aanvaller ben je dus gekraakt. Dat wil niet zeggen dat je er een zooitje van hebt gemaak. Je hebt een bedrijfseconomische afweging gemaakt en die is in dit geval in jouw nadeel uitgepakt.

Peter
01-09-2010, 15:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-09-2010, 19:45 door Anoniem
Aangifte doen onder artikel 166 sexies.
Heb hier meermalen succesvol aangifte op gedaan, inclusief spam runs waardoor mailboxen zo vol zaten dat bedrijfsvoering niet goed mogelijk meer was.
01-09-2010, 23:04 door Anoniem
"je hebt wel een agent nodig met verstand van computers"
LOL!
02-09-2010, 11:56 door ej__
Door Anoniem: "je hebt wel een agent nodig met verstand van computers"
LOL!
Dat zijn inderdaad 2 aannames in 1 zin. ROTFL!
02-09-2010, 14:49 door Anoniem
Best Arnoud Engelfriet, je moet je eerst zelf af vragen of
je een hacker het niet tegemakelijk hebt gemaakt om in de server
systeem breken. Een hacker verbergt zich altijd acher een ander ip adress.,
en gebruikt een computer van een slachtoffer die hij heeft geinfecteerd
met malware. Zo loopt de hacker vrij rond op straat en de slachtoffer van
de hacker krijgt de politie op zijn dank! Maar ik kan er ook geheel
naast zitten met mijn theorie!.
05-09-2010, 06:52 door WhizzMan
Het is al min of meer genoemd in het artikel, maar veel mensen hebben niet in de gaten dat aangifte bij de politie doen niet betekent dat je automatisch schadevergoeding kan eisen in dezelfde zaak. Er zijn in dit geval twee soorten rechtszaak:

De strafrechterlijke, waarbij het Openbaar Ministerie de politie opdracht geeft om onderzoek te doen en eventueel gaat vervolgen. De dader zal dan, als de rechter vindt dat hij schuldig is, veroordeeld worden tot geldboetes en/of een gevangenisstraf of alternatieve straf.

De andere rechtszaak, de civiele procedure, zal je zelf moeten opstarten. Je moet zelf je advocaat betalen en je mag maar hopen dat als je al wint, de hacker in kwestie ook centjes heeft om jouw advocaat, de rechtszaak en dan ook nog eens je schade te betalen. Omdat je advocaat bijna altijd meer kost dan de vergoeding die je toegewezen krijgt van de rechtbank voor zijn/haar kosten, zal je een behoorlijke schade moeten hebben geleden om het rendabel(er) te maken iemand aan te gaan klagen. Wat ook al gezegd is, bewijs maar eens dat de schade door het hacken is veroorzaakt *en* dat je er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat die schade kon ontstaan. Zodra jij je backups niet op orde hebt, is die twee weken downtime niet meer te verhalen op die hacker, bijvoorbeeld. De enige andere motivatie die je zou kunnen hebben is als je de hacker "kapot wilt maken". Iemand failliet maken door de hele procedure en de schadeclaim betekent vaak een grotere straf dan wat er in de strafzaak wordt opgelegd. Of je dat moet willen is een morele kwestie waar ieder zelf maar een mening over moet vormen.

Wat ook nog interessant is om te vermelden is dat je ook een civiele procedure kan beginnen als er geen strafzaak is, of als er nog geen uitspraak in die zaak is gedaan. Als bekendste voorbeeld is de (buitenlandse) zaak van OJ Simpson, waar hij in de strafzaak vrijgesproken is van moord op zijn vrouw, maar in de civiele zaak veroordeeld is tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden. De regels in de USA zijn wat anders, maar ook in Nederland kan de civiele zaak onafhankelijk van de strafrechterlijke zaak zijn beloop hebben. Het helpt natuurlijk wel als je in je civiele zaak kan verwijzen naar een voor jou gunstige uitspraak in de strafrechterlijke procedure.

Over het gebruik/misbruik van jouw IP: In Nederland ben je pas schuldig als ook aangetoond kan worden dat jij het zelf gedaan hebt. Als iemand met jouw auto een ongeluk veroorzaakt en doorrijdt, zal het aan het openbaar ministerie zijn om te bewijzen dat jij het ook geweest bent en niet iemand anders die je auto geleend heeft. Nou zullen ze zeggen dat jij dat dan maar moet bewijzen, maar de rechter zal je niet zomaar veroordelen als er geen bijkomende bewijzen bij komen, zoals een uitdraai van de GSM-masten waar jouw telefoon zich bij heeft aangemeld op het tijdstip dat het ongeluk is veroorzaakt en dergelijke. Dit geldt in principe ook voor gebruik van jouw IP. Als jij beweert dat je ten tijde van het hacken een virus/trojan had, iemand je wifi gehackt heeft omdat de fabrikant de security niet in orde had of iets dergelijks, ben je er meestal wel van af. Als je nou "de Nederlandse Kevin Mitnick" bent, zal je met een beter verhaal dan dat moeten komen, het gaat er om dat de rechter het aannemelijk vindt dat jij niet de hacker bent geweest, maar dat iemand jouw IP heeft gebruikt. Let wel op de woordkeuze, op dit moment is "aannemelijk" voldoende, harde bewijzen zijn er vaak niet, dus ik zou er voor zorgen dat je goed logt, je security op peil hebt en routinematig in ieder geval ergens een dagboekje bij houdt van alle securityincidenten, ook thuis. Als er dan bij je wordt aangeklopt, kan je direct laten zien wanneer je wat hebt gedaan en wat je zelf hebt geconstateerd, zonder dat je er van kan worden beticht een alibi te heben geconstrueerd.
07-09-2010, 13:59 door Anoniem
Je moet zelf lekker gaan uitzoeken wat ga ik met mijn computer doen, ga lekker naar porno kijken of gebruik ik hem voor illegal activiteit, maar dan moet je ook de risico in acht nemen, als je dan gepakt wordt. Weet je het verhaal nog over Gary McKinnon, die jongen is dood's bang voor zijn uitlevering aan de verenitgte staten, - dood's bang om eenzaam teworden opgesloten als Robert Hanssen , elke dag in een donker cell tezitten, met maar een ding voor ogen, wacht tot je dood, en dat zonder enigen zonlicht,om depresief van teworden!
05-10-2010, 00:15 door Anoniem
heb eigenlijk een vraag weet niet of ik die hier kan stellen misschien dat er iemand is die me zou kunnen helpen om een antwoord te vinden!
het gaat over een ip adres namelijk het volgende,is het mogelijk dat iemand in nederland een ip adres kan hebben in los angeles usa?
stel deze vraag omdat ik er achter ben gekomen dat mijn ex hetzelfde ip adres in de header heeft staan als iemand die ik heb leren kennen via het internet,heb mijn ex ermee geconfronteerd nu heb ik dus een mail gekregen met ineens een ip adres wat uit los angeles komt,vertrouw het niet denk zelf dat mijn ex een soort van psychopatisch gedrag vertoont
hoop echt dat ik er een duidelijk antwoord op kan krijgen

met vriendelijke groet

mij
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.