Een Amerikaanse burgerrechtenbeweging is naar de rechter gestapt om duidelijkheid over de relatie tussen Google en de National Security Agency (NSA) te krijgen. Het gaat het Electronic Privacy Information Center (EPIC) om een overeenkomst waarbij de NSA de zoekgigant helpt in het geval van een buitenlandse cyberaanval.
In januari liet Google nog weten dat het door een vanuit China gelanceerde aanval was getroffen, waarbij de daders intellectueel eigendom hadden buitgemaakt. Een maand later kwam het bericht naar buiten dat Google met de NSA samenwerkte. De inlichtingendienst zou helpen bij het opsporen van de daders. EPIC diende een WOB-verzoek in om alle documenten over eventuele overeenkomsten boven water te krijgen. De NSA weigerde het verzoek, waarop de burgerrechtenbeweging naar de rechter stapte.
Relatie
"Vanaf 2009 heeft Gmail zo'n 156 miljoen maandelijkse gebruikers, die allemaal door een relatie tussen de NSA en Google getroffen worden", aldus EPIC. "Voor het maken van een beslissing over hun persoonlijke gegevens en e-mail, moet het publiek de details van die relatie weten.
Zowel Google als de NSA hebben geen informatie over hun relatie prijsgegeven. Na elf september bespioneerde de NSA in samenwerking met telefoonmaatschappijen Amerikaanse burgers, zonder dat hier een gerechtelijk bevel voor was. In juli kwam de relatie tussen de zoekgigant en inlichtingendienst ook al aan bod, toen vanwege het door Google onderschepte WiFi-verkeer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.