Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Deze week een 'bezemwagen-editie' van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag één vraag kort behandelt.
Vraag: Mijn arbeidsovereenkomst eindigde per 31-12 vorig jaar. Ik heb puur uit interesse op zondag 2-1 nog één keertje ingelogd op de webmail, gewoon om te kijken of er nog mail was die ik eventueel door zou kunnen sturen voordat mijn mailbox zou worden opgeheven. Afgelopen donderdag kreeg ik echter een boze brief van het bedrijf dat ik ze "gehackt" zou hebben en dat ze aangifte van computervredebreuk overwogen. Wat moet ik nu doen?
Antwoord: Dat lijkt me wel héél erg overdreven. Strikt gesproken heb je inderdaad op 2-1-2011 geen recht op toegang tot een webmaildienst van een bedrijf als je daar per 31-12-2010 niet meer werkte. Maar ik zie zo gauw niet welke schade je zou aanrichten met deze actie. Zolang je goede bedoelingen ook blijken uit je handelen, kan ik me niet voorstellen dat een aangifte van computervredebreuk ergens toe zal leiden. Ga alleen geen mails deleten of doorsturen naar partijen buiten het bedrijf want dát kan wel worden gezien als het bedrijf schade willen toebrengen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.