image

Duitse regering keert open source de rug toe

dinsdag 22 februari 2011, 11:17 door Redactie, 27 reacties

Het Duitse department van Buitenlandse Zaken gaat weer met Windows werken. Zo laat de Duitse regering weten. Het een en ander is een antwoord op een vraag gesteld door de oppositiepartij SPD (Sociaal Democraten).

Het departement werkte al sinds 2001 met Linuxservers en begon in 2005 met het gebruik van andere open source software zoals Firefox, Thunderbird en OpenOffice op dualboot desktops met Windows en Linux. Mobiele apparaten werden uitgerust met een Debian GNU/Linux versie van Linux.

Hoewel het gebruik van open source in 2007 nog als een succes bestempeld werd, meent de Duitse regering nu dat de kosten toch hoger zijn dan verwacht. Zo is er geen rekening gehouden met de kosten van training en het schrijven van drivers voor bijvoorbeeld printers en scanners. Ook zouden werknemers geklaagd hebben dat er lastig mee te werken is en dat de open source software functionaliteiten mist.

De SPD is niet blij. "De aangevoerde reden waarom er weer met Windows gewerkt zal worden is ongeloofwaardig", aldus Henning Tillmann van de SPD. "We willen cijfers zien. De kosten van wat extra drivers zullen zeker niet hoger zijn dan de kosten van Windows en Microsoft Office licenties."

Reacties (27)
22-02-2011, 11:45 door Anoniem
Goeie marketing, daar bij M$...
Drivers schrijven? Het meeste werkt out-of-the-box. Moet je bij M$ eens kom komen...
22-02-2011, 12:13 door spatieman
dat wordt dus binnenkort een verhoging van nieuwe botnet machines van de overheid.
22-02-2011, 12:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-02-2011, 13:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-02-2011, 13:00 door Anoniem
Precies, want je koopt eerst randapparatuur om pas vervolgens te constateren dat het niet werkt..? Ben wel benieuwd wat dat dan precies voor hardware is, het meeste werkt namelijk out-of-the-box.
Klinkt meer als een verzonnen verhaal van gefrustreerde/luie ambtenaren.
22-02-2011, 13:18 door U4iA
Hoewel het gebruik van open source in 2007 nog als een succes bestempeld werd, meent de Duitse regering nu dat de kosten toch hoger zijn dan verwacht.
Dus het klopt toch wat men al tijden roept over de TCO voor Linux. Ownee, de Duitse regering is natuurlijk omgekocht door Microsoft...of geïnfiltreerd. Moet toch een beetje gniffelen als ik dit lees. Eerde kom er maar in met je verklaring...of conspiracy theory. :)
22-02-2011, 13:36 door Syzygy
Bill heeft zeker een nieuwe Mercedes gekocht ;-)
22-02-2011, 13:53 door Anoniem
Wanneer het gebruik van open source (een bijzonder algemeen begrip in dit geheel, er nog wel een paar honderdduizend verschillende software pakketten in deze categorie) in 2007 nog een succes was, wat is er dan veranderd om nu ineens te kunnen spreken van een mislukking?

Het is raar dat drivers ineens een probleem zijn: wanneer je een printer koopt die met Linux moet kunnen werken, dan koop je toch een printer die met Linux _kan_ werken? Een printer aanschaffen zonder werkende drivers en dan gaan klagen dat het zelf schrijven van drivers te duur is, dat is niet meer dan een bewuste keuze voor problemen.

Het ontbreken van functionaliteit mag ook geen probleem zijn, met de keuze van software moet je zorgen voor complete requirements en vervolgens passende software selecteren. Wanneer je de verkeerde software selecteert, heb je een probleem. En dat probleem heeft niets te maken met de licentievorm maar alles met miskleunen van het project management. We hebben het natuurlijk wel over ambtenaren, niet de slimste vogels op deze aardkloot.
22-02-2011, 15:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-02-2011, 15:31 door Anoniem
Door Krakatau:
Door Anoniem: Het is raar dat drivers ineens een probleem zijn: wanneer je een printer koopt die met Linux moet kunnen werken, dan koop je toch een printer die met Linux _kan_ werken? Een printer aanschaffen zonder werkende drivers en dan gaan klagen dat het zelf schrijven van drivers te duur is, dat is niet meer dan een bewuste keuze voor problemen.
Als je de printer die je eigenlijk zou willen of moeten hebben niet kan kopen omdat er geen Linux drivers voor zijn dan is dat een probleem. Het probleem wordt (te) groot als er te weinig hardware fabrikanten zijn die Linux drivers voor hun apparatuur aanbieden, zodat er bijna niets meer is wat je kan kopen als je Linux gebruikt :-(

Als overheid kun je juist heel eenvoudig tegen een fabrikant van een printer zeggen dat je die printer niet koopt als er niet een driver voor linux bij zit. Gewoon opnemen in je Europese aanbesteding voor printers dat er drivers aanwezig moeten zijn voor alle gebruikte OS-en.

Peter
22-02-2011, 15:45 door Anoniem
Dom dom dom,van de Duitsers.
Waarom dom?,er moet bezuinigd worden en Linux daar heb je geen licentierechten voor nodig zodat de overheid zo goedkoper kan functioneren.
Voor Windows heb je weer wel een licentie nodig,en dat kost weer meer geld.
22-02-2011, 16:09 door Anoniem
Licentie kosten maken maar een relatief klein deel uit van de TCO.
Dat had ik ze ook van te voren kunnen vertellen..
Aangezien de hele wereld met Windows werkt en dus ook de (meeste) medewerkers is het niet erg slim om over te stappen. Bovendien is support een drama. Ik heb ook wel eens solaris gedraaid. Wat een drama qua ondersteuning van randapparatuur.
22-02-2011, 16:33 door Mysterio
Ze waren gewaarschuwd. Het is natuurlijk het proberen waard, maar ik vrees dat de Linux wereld nog niet breed genoeg is om alle standaard kantoorfunctionaliteit te bieden. Daarnaast is een Windows Beheerder een stuk goedkoper dan een Linux beheerder. Het is sneu, ik had het graag zien werken, mede omdat het een flinke duw in de rug van de luie producenten is om verdorie nou eens Linux serieus gaan nemen.
22-02-2011, 16:38 door Anoniem
Door Krakatau:
Door Anoniem: Goeie marketing, daar bij M$...
Drivers schrijven? Het meeste werkt out-of-the-box. Moet je bij M$ eens kom komen...
Onzin!

Op mijn notebook werd het geluidssysteem onvolledig ondersteund, de USB3.0 had grote snelheids problemen, het NVIDIA Optimus systeem niet ondersteund waardoor mijn mooie NVidia kaart niet werkte, de geheugenkaart lezer niet herkend.

Bovendien blijkt Windows 7 veel sneller te werken dan Linux.

Het grootste probleem met Linux is dat hardware fabrikanten niet willen investeren in Linux drivers en dat daardoor alleen conservatieve hardware wordt ondersteund. Mijn grote steun en toeverlaat NVidia - die altijd goede Linux ondersteuning hebben gehad - blijkt geen plannen te hebben om hun Optimus systeem te gaan ondersteunen in Linux :-(

Als er geen structurele investering bij hardware fabrikanten voor Linux ondersteuning komt dan is Linux zo goed als dood voor desktop gebruik... Servers met hun conservatievere hardware zijn het probleem niet en Linux voldoet daar zelfs beter. Smartphones zijn vanaf de grond met Linux opgezet.

Heel fijn voor je, maar je weet ook hoe lang de lijst van hardware is die door Win7 NIET wordt ondersteund?!
Die kan nog wel eens langer zijn dan de lijst van hardware waar geen linuxdrivers voor zijn.
22-02-2011, 17:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-02-2011, 17:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-02-2011, 19:18 door Anoniem
wtf, hoe kan een gratis OS, waar alleen nog wat dingetjes aan aangepast moet worden nou duurder zijn dan Microsofts licenties...?
22-02-2011, 20:30 door Anoniem
Verkeerde stap.
22-02-2011, 20:36 door Anoniem
ik daai 4 linux systemen en 1 vista.
De vista omdat ik 3 cams heb die niet worden ondersteund.

Een miroscoop met alleen windows ondersteuning...

scanner met alleen windows ondersteuning.

vhs opname usb video alleen windows.


een usb platenspeler opname dongele...alleen windows....

moet ik verder gaan...........

linux is goed ik heb der 4.......,maaar ehhhhhh mijn vrienden zeg ik neem maar windows.../

anders ben IK de sjaak...
22-02-2011, 21:03 door Anoniem
Dit is gewoon het einde van Linux.
22-02-2011, 23:58 door KwukDuck
Alleen met webcams problemen gehad, verder draait alles hier prima onder linux (5 systemen). Opzich verder ook geen hele aparte hardware.
Ik zie niet hoe dit het einde van Linux is, de server markt en kritieke systemen kunnen gewoon niet zonder een open en robuust systeem. Daarnaast zijn er zat technische gebruikers die onder geen voorwaarde met windows zouden willen werken.
23-02-2011, 14:24 door Anoniem
"Dom dom dom,van de Duitsers. Waarom dom?,er moet bezuinigd worden en Linux daar heb je geen licentierechten voor nodig zodat de overheid zo goedkoper kan functioneren. Voor Windows heb je weer wel een licentie nodig,en dat kost weer meer geld."

Er zijn tal van kosten die je binnen je 'slimme' antwoord buiten beschouwing laat, er komt veel meer bij kijken dan enkel licentiekosten.
23-02-2011, 20:35 door Dev_Null
Ik ben heel benieuwd wat nu de werkelijke reden is dat ze weer terug gaan op Windows... Dit stinkt big time!
24-02-2011, 09:08 door Anoniem
Door Dev_Null: Ik ben heel benieuwd wat nu de werkelijke reden is dat ze weer terug gaan op Windows... Dit stinkt big time!

Geld...

Laten we gewoon even snel kijken naar verschillende zaken waar ze mee te maken kunnnen hebben als ze Linux gebruiken.

- OS werkt anders dan mensen gewend zijn. Dus er is een training nodig
- OpenOffice werkt anders dan Microsoft Office. Dus waarschijnlijk training nodig.
- Elke nieuwe medewerker zou opnieuw getraind moeten worden in het gebruik van Linux en alle software pakketen.
- Extra tijd die mensen alsnog kwijt zijn om basis functionaliteit te laten werken, wat onder Windows snel werkt.
- Beschikbaarheid van Drivers voor veel hardware. Dell & HP leveren bv. niet voor al hun desktops en laptops standaard linux drivers.
- Speciale software zoals voor banken e.d. werkt vaak niet onder Linux. En elk bedrijf heeft wel wat aparte software draaien
- Installeren van software duurt langer
- IT Beheerders die ondersteuning bieden zijn veel duurder omdat er duizenden windows beheerders te zijn voor elke 5 linux beheerders
- Helpdesk opleiden kost ook veel tijd.
- Gelimiteerde mogelijkheden met wat je kan kopen/gebruiken voor allerlei zaken tegenover Windows. Denk hierbij aan movie players, office plugins, printers, camera's, accounting software, en veel meer.
- Verschil tussen Open Office gemaakte bestanden en Microsoft Office gemaakte bestanden zorgt er nog steeds voor dat de lay-out soms anders is (tenminste 2 jaar geleden nog wel). Dit kan veel extra tijd kosten voor mensen, omdat ze toch veel met andere bedrijven/ministeries zouden werken die mogelijk wel Microsoft Office gebruiken.

Nu heb ik er nog niet eens lang over nagedacht, maar er zijn vast honderden extra zaken die mensen allemaal meer tijd kosten, waar meer kosten aan verbonden zijn, waar duurdere experts voor ingehuurd moeten worden. Zet alles op een rijtje, en je komt vaak echt wel op meer uit dan die paar honderd euro die je kwijt bent aan licenties per persoon.
26-02-2011, 15:16 door Anoniem
Een derde optie is ook mogelijk.

Een andere mogelijkheid is alle desktop top pc's te vervangen door Apple pc's. Niet cynisch bedoeld, dan sluit toch alles op elkaar aan en is de kennis nodig, om alle computers te onder houden, zij het servers en desktops allemaal UNIX like, toch al aanwezig. En de Apple desktops werken zeker gezien vanuit het perspectief van de gebruiker zeer efficiënt en gemakkelijk.
02-03-2011, 12:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-10-2011, 22:05 door Anoniem
Overheden zouden het moeten hebben over maatschappelijke kosten en niet over bedrijfskosten, het zijn tenslotte de centjes van de onderdanen. Dus hoe ziet het er dan uit? Meer training is maatschappelijk gezien geen kosten post maar juist een stimulering van de lokale economie. En vooral geen import van een buitenland product, wat goed is voor de handels-balans. Deze 'kosten' leveren de Duitse staat uiteindelijk dus geld op via de belasting inkomsten, ipv dat het geld kost'.
Mijn stelling is dus dat gebruik van desktop Linux de Europese burger geld zal opleveren door de trainingen en andere bijkomende werkzaamheden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.