Door Syzygy:
Hiervoor registreren de slimme meters het energieverbruik met tussenpozen van 15 minuten voor elektriciteit en 60 minuten voor gas (en eventueel water en warmte).
Maar alleen met toestemming van de gebruiker, bijvoorbeeld om gedetaileerder inzicht te kunnen geven in het energieverbruik. Standaard wordt er maar 1 waarde per dag opgehaald. Daar kun je echt niet uit afleiden wat het levenspatroon van een gebruiker is. Om een idee te krijgen wat je kunt zien met gedetaileerdere data, kun je hier eens kijken: http://www.bwired.nl
Door de gebruiker de keuze te geven om een slimme meter te installeren, is de angel uit het privacy probleem gehaald. De slimme meter is immers op vrijwillige basis geinstalleerd. Als je nu een slimme meter hebt en je wilt er vanaf, dan komt je netbeheerder die vervangen voor een "domme" meter en komt de meteropnemer weer langs.
Er staan overigens een hoop foute aannames in het artikel.
De meter is helemaal geen Europese eis. Het is de Nederlandse invulling om gebruikers bewust te maken van hun energiegebruik en zo de CO2 uitstoot in 2020 te verlagen.
Hoezo zijn er nog geen testen uitgevoerd? De meters en de infrastructuur zijn uitgebreid aan de tand gevoeld, juist op het security aspect. Er zijn uitgebreide audits geweest om de privacy aspecten van het systeem en de procedures te onderzoeken. En ja, er is wat met de uitkomsten gedaan.
De netbeheerder bewaakt dat de data ook alleen maar aan die marktpartijen gegeven wordt die er recht op hebben, bijvoorbeeld omdat je een leveringscontract met ze hebt afgesloten. Het staat of valt uitendelijk met je vertrouwen in de partij waar je dat contract mee afsluit, net als je bonuskaart, mobiele telefoon, pinpas, etc. Als je dat niet vertrouwt, neem je gewoon geen slimme meter.
Omdat netbeheerders graag een beter zicht op energiestromen in hun net willen krijgen, hebben ze een grote prikkel om veel meetpunten te hebben. Er wordt daarom ook nauw samengewerkt met een aantal universiteiten om privacyvriendelijk toch voldoende info te krijgen (ik dacht eerst ook niet dat het mogelijk was, maar je bent blijkbaar nooit te oud om te leren). Zo kun je bijvoorbeeld heel goed fraude detecteren, zonder dat de feitelijke meetwaarden ooit de meter (en dus je meterkast) verlaat.
Door spatieman: die meters, werken rond 490khz op de middengolf, en zetten dat signaal op het net weer.
De A band (gereserveerd voor netbeheerders) bij PLC loopt van 24 kHz tot 500 kHz. Dat heeft verder niets met middengolf (radio) te maken.
PS. Lees in het stuk in het FD ook het verhaal van een consultant die een "nieuwe" markt ziet en daar graag in mee wil doen... (scare 'em and snare 'em)