Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Deze week een bezemwagen-editie van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag kort een vraag behandelt
Vraag: Recent is een van onze servers gehackt. Dit was te herleiden tot een lek in de CMS-software van een klant, waar een cracker misbruik van maakte. Mijn algemene voorwaarden eisen dat men "alles doet dat redelijkerwijs mogelijk is om te voorkomen dat een computervirus of ander kwaadwillig programma schade aanricht". Kan ik hem nu aansprakelijk stellen op grond van deze voorwaarden?
Antwoord: In principe kan dat, maar het feit dat iemand gehackt is betekent nog niet dat er dús sprake is van een overtreding van die voorwaarde. De vraag zal zijn of het redelijkerwijs mogelijk was om deze hack te voorkomen.
Daar komt bij dat je vervolgens moet nagaan of alle schade inderdaad direct het gevolg was van die nalatigheid. Het lijkt me namelijk niet normaal dat een hack bij klant A leidt tot schade bij klant B. De provider moet daar toch voor iets tussen zitten. Dus er zal zeker een component "eigen schuld" aanwezig zijn.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.