Rop Gonggrijp had het privacybeleid van Twitter moeten lezen, want daarin staat dat de microbloggingdienst IP-adressen opslaat en door kan geven. Gonggrijp was één van de Twitteraars die door de Amerikaanse overheid in verband met Wikileaks wordt gebracht en waarvan zijn Twitter-gegevens waren opgevraagd. Drie Twitteraars maakten bezwaar tegen het verstrekken van hun IP-adres aan de Amerikaanse overheid, omdat ze niet wisten dat ze hun IP-adres aan Twitter gaven.
De rechter oordeelde dat in het tweehonderd regels tellende privacybeleid, dat in een klein venster met vijf regels zichtbare tekst wordt weergeven, staat dat het IP-adres wordt opgeslagen. Gebruikers die een account aanmaken gaan volgens de rechter akkoord met het privacybeleid, maar volgens privacyexpert Christopher Soghoian is dit niet helemaal waar.
Hij merkt op dat Twitteraars een link naar een privacybeleid krijgen, waarin helemaal onderaan iets over IP-adressen staat. Daarnaast zou de microbloggingdienst geen maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat gebruikers het privacybeleid ook hebben gelezen, zoals het verplicht naar beneden laten scrollen.
Verstand
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste internetgebruikers het privacybeleid nooit lezen of dat dit niet toegankelijk is. Zowel onderzoek als gezond verstand tonen volgens Soghoian aan dat het lezen van privacybeleid niet iets is dat mensen doen. "Als het hoofd van het Supreme Court al geen privacybeleid leest, hoe kunnen we dit dan van normale consumenten verwachten."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.