De High Tech Crime Unit van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft sinds 2006 32 aanvallen bij Nederlandse bedrijven onderzocht waar gegevens zijn buitgemaakt, zo blijkt uit het Data Breach Investigations Report (DBIR) van Verizon. Bij de 32 aanvallen werden tenminste 144.000 datarecords gestolen. De precieze cijfers zijn niet vast te stellen, waardoor het werkelijke aantal gestolen gegevens mogelijk veel hoger ligt. De meeste aanvallen vonden plaats op bedrijven met 10.000 tot 100.000 werknemers. Wordt er naar getroffen sector gekeken, dan zijn met name financiële instellingen het doelwit, waaronder verschillende grote Nederlandse banken.
Driekwart van de aanvallen waren afkomstig van georganiseerde bendes. In de meeste gevallen ging het om hacking-aanvallen, waarbij gestolen inloggegevens werden gebruikt. Ook het gebruik van malware om gegevens naar externe servers te versturen kwam veel voor. De aanvallers gebruikten met name "form grabbers", malware die informatie uit webformulieren steelt, en backdoors, om toegang tot de machine te houden.
SQL-injectie
Bij de meeste "datalekkages" ging het om gehackte web, database en bestandsservers. Vaak werden die gehackt via gestolen inloggegevens en SQL-injectie. De meeste inbraken die de High Tech Crime Unit onderzocht duurden vaak maanden voordat het slachtoffer hiervan op de hoogte werd gesteld. In de meeste gevallen werd men door een derde partij gewaarschuwd.
Wat betreft het totaal aantal gestolen records was er een ongekende daling te zien. Ging het in 2009 nog om 144 miljoen records, in 2010 was dit naar vier miljoen gedaald. Het aantal incidenten nam wel toe. In de meeste gevallen (92%) ging het om buitenstaanders. Het aantal aanvallen door "insiders", oftewel eigen personeel, nam af van 49% naar 16%.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.