Het aantal defecte harde schijven is in twee jaar tijd verdrievoudigd, waarbij RAID-systemen geen onfeilbare oplossing zijn. "Veel bedrijven houden er geen rekening mee dat meerdere harde schijven tegelijkertijd kunnen uitvallen en laten na om op zijn minst de belangrijkste data te backuppen”, zegt Robbert Brans van Attingo. Het bedrijf zag het aantal data recovery gevallen van 2009 tot 2010 verdrievoudigen.
Hierbij waren vrijwel altijd harde schijven met een relatief grote opslagcapaciteit betrokken. Ging het in 2009 nog gemiddeld om een capaciteit van één terabyte, in 2010 was dat al opgelopen naar drie terabyte. Ook het aantal defecte harde schijven in RAID-systemen is volgens het data recovery bedrijf "indrukwekkend".
Fabels
"Het argument dat meerdere harde schijven niet tegelijkertijd zullen uitvallen, moeten we naar het land der fabels verwijzen”, stelt Brans. Er
zijn tal van oorzaken waarom er juist meer schijven op hetzelfde moment uit kunnen vallen. “Veel voorkomende spanningspieken kunnen er alleen al voor zorgen dat een systeem crasht. Daarnaast komen productiefouten, oververhitting of schokken tijdens het transport vaak voor.”
Een andere boosdoener kan de ingebouwde RAID-controller firmware zijn. "We constateren een toename van de storingen als gevolg van defecte of slecht geprogrammeerde controllersoftware”, aldus Brans. “Veel bedrijven geloven dat er met hun data, na het investeren in een dure RAID-oplossing, niets kan gebeuren. Dat is een vergissing die bedrijven fataal kan worden”, stelt de datahersteller.
Virtualisatie
In het geval van gevirtualiseerde systemen, waarbij diverse toepassingen op dezelfde hardware draaien, was er sprake van een verdubbeling. "Bedrijven komen enorm onder druk te staan wanneer daarbij ook maar iets misgaat en niemand binnen de organisatie meer zijn werk kan doen”, gaat Brans verder.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.