image

59% tegen verruimen politieonderzoek telefoons

woensdag 13 juli 2011, 14:28 door Redactie, 7 reacties

Een meerderheid va de Nederlandse bevolking is tegen het verruimen van wetgeving om politie meer onderzoeksbevoegdheden op het gebied van telefoongegevens te geven. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Toluna, dat 1.172 Nederlanders interviewde. In Nederland moet de politie van het Openbaar Ministerie toestemming krijgen voor forensisch onderzoek van mobiele-telefoondata. Van de Nederlanders is 45 procent van mening dat de huidige wetgeving voldoet en veertien procent geeft aan dat de politie juist te veel bevoegdheden heeft voor het forensisch onderzoeken van mobiele telefoons. 41% is voor verruiming, een percentage dat stijgt naarmate de leeftijd van de ondervraagden toeneemt.

Bevoegdheden
Het onderzoek toont eveneens aan dat 71 procent van de ondervraagden bereid is de politie meer bevoegdheden te geven om informatie van mobiele telefoons te halen, wanneer ze toevallig in de buurt van een misdaad zijn. Onder de jongeren (achttien tot 24 jaar) is deze bereidheid aanzienlijk lager: zestig procent.

Ondervraagden van 66 jaar en ouder zijn juist meer dan gemiddeld bereid deze toestemming te verlenen: tachtig procent. 29 procent van alle ondervraagden zou helemaal niet instemmen met deze maatregel. Van de respondenten vindt 33 procent het acceptabel om de onderschepte telefoongegevens een week op te slaan, 38 procent zou instemmen met opslag voor een jaar en 28 procent met opslag voor onbepaalde tijd.

Verkeer
Verder wordt duidelijk dat de Nederlanders de grens trekken bij verkeersovertredingen. 61 procent van hen accepteert niet dat de politie gegevens van mobiele telefoons onderzoekt tijdens verkeerscontroles, bijvoorbeeld om bestuurders te traceren, die sms’en of niet-handsfree aan het bellen zijn. De uitzondering hier is ook de groep van 66 jaar en ouder. Onder hen accepteert 52 procent detectie van mobiele-telefoonverkeer voor verkeersovertredingen.

Reacties (7)
13-07-2011, 19:55 door TD-er
Toch wel apart dat juist de groep mensen die heeft meegemaakt dat de overheid ineens een stuk minder te vertrouwen was nu klakkeloos zonder na te denken alles maar wil accepteren van de huidige overheid.

Ik zie het ook bij mijn ouders.
Ze willen gewoon niet snappen dat er ook verkeerde dingen gedaan kunnen worden met het onbeperkt verzamelen van gegevens zonder toezicht. Nu moet voor aftappen nog toestemming gevraagd worden, terwijl men daar duidelijk vanaf wil omdat dat alleen maar lastig is. Dit alles onder de noemer van "als je toch niets te verbergen hebt....".

Maar goed, gezien de bereidwilligheid van 'het volk' zijn dergelijke verruimingen niet eens nodig. Gewoon vragen levert al voldoende op.
13-07-2011, 22:26 door Anoniem
Stapje voor stapje overheid:

Laten we beginnen bij het blokkeren van gestolen mobieltjes op basis van IMEI code. Dan is er in ieder geval al minder diefstal.
14-07-2011, 00:20 door Anoniem
"Verder wordt duidelijk dat de Nederlanders de grens trekken bij verkeersovertredingen. 61 procent van hen accepteert niet dat de politie gegevens van mobiele telefoons onderzoekt tijdens verkeerscontroles, bijvoorbeeld om bestuurders te traceren, die sms’en of niet-handsfree aan het bellen zijn."

Tijdens een regiliere controle: nee, maar als er gerede verdenking is: absoluut.
Maar dat is dan vooral omdat mensen die niet hands-free bellen de verkeersveiligheid niet op #1 hebben staan terwijl ze wel aan het verkeer deel nemen.
Laat ik het vriendelijk uit drukken en zeggen zeg dat ik het niet zo heb op mensen die hun telefoongesprek belangrijker vinden dan de veiligheid van de mensen om hun heen.
14-07-2011, 06:52 door Anoniem
Ja, de ouderen die geen bezwaren heeft tegen detectie van van mobiele-telefoonverkeer
hebben helemaal geen mobiel. :)
14-07-2011, 08:41 door Anoniem
Zelf al mag de politie 'alles'... Dan nog zijn ze nauwelijks tot iets in staat.
Ik heb in elk geval nooit meer een telefoon bij me. Veel succes, sukkels.
14-07-2011, 12:51 door Anoniem
Heel vaag, want als jouw toestel wordt gestolen kun je alleen aangifte doen van diefstal voor de verzekering en hoor je nooit meer iets van de politie. Terwijl elk toestel een unike ID heeft en dus terug te vinden moet zijn op een netwerk, en je moet kunnen zien wie er belt en waar naartoe. Dus laat ze maar wat effort steken in het terug vinden van telefoons i.p.v. ze af te luisteren.
14-07-2011, 15:01 door Anoniem
Je hoeft niet mee te werken aan je eigen veroordeling. Feit dat je GSM zich op een bepaalde route bevindt wil niet zeggen dat de eigenaar erbij aanwezig is. Los daarvan moeten ze bewijzen dat jij die telefoon bij je had. Vergeet niet dat het ook wel heel makkelijk gemaakt wordt om een dwaalspoor te creeren met bijvoorbeeld je GSM.

Als ik een misdrijf zou willen plegen in Amsterdam laat ik een kennis van me met mijn telefoon (en burka..bivakmuts mag niet) in Rotterdam lopen. Laat ze GSM gegevens er maar bij halen in een rechtszaak......

Maar laten we vooral geen regels opstellen voor politie (geen tattoo's zichtbaar etc.) want dit is niet nodig.......

Ik hou van Holland!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.