Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Wat ziet een ISP?

21-09-2011, 18:58 door Anoniem, 17 reacties
hoi,

Ik vroeg mijzelf af wat Internet-providers zien. En kunnen ze je ook bespioneren?

Kunnen ze bijvoorbeeld zien welke sites je bezoekt?

Dank u.
Reacties (17)
22-09-2011, 10:31 door Anoniem
Natuurlijk ISP's zien alles
Je kunt je natuurlijk afvragen of ze het interssant vinden van al die duizende abonees.........
dus honderdduizenden URL's per dag
22-09-2011, 13:39 door Anoniem
Als dit idd zo is dan vindt ik dat toch en enorme schending van mijn privacy.Het zou verboden moeten worden!
Door Anoniem: Natuurlijk ISP's zien alles
Je kunt je natuurlijk afvragen of ze het interssant vinden van al die duizende abonees.........
dus honderdduizenden URL's per dag
22-09-2011, 13:51 door Anoniem
Je vermoedens zijn juist.

Als je dit niet wil, zou je kunnen overwegen gebruik te maken van versleutelingsdiensten zoals tor. Natuurlijk, de ISP kan dan zien dat je dit gebruikt, alleen blijft versluierd wat je precies uitspookt.

Dat wil trouwens niet zeggen dat je gegevens zonder bv. tor altijd meeleesbaar zijn: als je bv je browser naar een beveiligde website stuurt (herkenbaar aan https:// in het url, en evt een slotje of wat dan ook) dan is dat evenmin meeleesbaar.

Zoals Anoniem van 1031uur al terrecht opmerkt: 'we' hebben wel wat anders te doen. Justitie krijgt natuurlijk ook data en inzage in wat klanten doen.
22-09-2011, 15:41 door Anoniem
Je moet het anders formuleren: ze kunnen alles zien. Maar zonder juridisch geweld gaat dat niet zomaar gebeuren.
22-09-2011, 16:10 door Anoniem
Ik vind dit wat een luie vraag. Een beetje googlen en je had geweten dat ISPs alle verkeer kan inzien en lijsten met de door jou bezochte websites hebben en dit waar nodig deelt met justitie indien er bepaalde onderzoeken loopt. Verder is het een vraag die alleen dubieuze mensen stellen lijkt me. Mijn conclusie: Als je niets te verbergen hebt hoef je je ook geen zorgen te maken.
22-09-2011, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Je vermoedens zijn juist.

Het is natuurlijk niet zo dat de ISP alles ziet. Ze kunnen apparatuur plaatsen of software installeren waarmee ze kunnen gaan kijken. Zie de discussie met DPI bij KPN.

Voor de meeste providers is dat echter flink veel werk en duur. Zonder dat ze hier enig voordeel van hebben.

Zoals Anoniem van 1031uur al terrecht opmerkt: 'we' hebben wel wat anders te doen. Justitie krijgt natuurlijk ook data en inzage in wat klanten doen.

Voor wat betreft data natuurlijk alleen als er een tap is gezet. En wat de klanten doen alleen als ze de verkeersgegevens bij de provider opvragen. Hierop is een uitzondering en dat is data die de provider iedere dag (1 maal per dag) aan moet leveren aan CIOT. Maar daar staat eigenlijk alleen in welk IP adres die klant op dat moment heeft en onder welke e-mail adressen hij bereikbaar is. Vreemd genoeg ook het MAC-adres van het ADSL-modem. (Nee, niet het wifi MAC-adres)

Peter
22-09-2011, 16:22 door Anoniem
Iedere byte die van jouw aansluiting naar internet wordt verzonden en iedere byte die binnenkomt, gaat onder andere via jouw ISP, maar onderweg ook langs diverse andere ISP's, waarop jouw ISP weer is aangesloten. Op iedere stap onderweg kan de betreffende ISP dus meekijken welke data er voorbij komt.

Iedere e-mail, iedere chat, (bijna) elke web-pagina wordt in "plain text", dus in leesbare vorm verzonden. In de "echte" wereld is dit vergelijkbaar met het versturen van al je post op briefkaarten. Voor vakantiegroeten is dat niet erg, maar sommige post (zoals salarisstrookjes, belastingaangifte, liefdesverklaringen) stop je toch ook liever in een envelop.

Op internet maken we daarom gebruik van versleutelde verbindingen (SSL) en in mindere mate ook van versleutelde e-mail (PGP/GPG). In theorie zou je eigenlijk alles wat niet per sé publiekelijk zichtbaar zou moeten zijn moeten versleutelen (in de spreekwoordelijke envelop verstuurd). Helaas zijn nog steeds niet voor alle toepassingen (zeer) eenvoudige methodes voor en zit PGP/GPG nog steeds niet standaard in alle e-mailprogramma's.
22-09-2011, 16:33 door Anoniem
"Ik vroeg mijzelf af wat Internet-providers zien. En kunnen ze je ook bespioneren?"

Denk je nou werkelijk dat men daar niets beter te doen heeft ? Natuurlijk is het mogelijk om het een en ander terug te halen uit logfiles, maar wat heeft men daaraan ?

"Als dit idd zo is dan vindt ik dat toch en enorme schending van mijn privacy.Het zou verboden moeten worden!"

En KPN mag natuurlijk ook niet zien welke nummers je belt, je bank mag niet zien naar wie je geld overmaakt etc etc.

Het feit dat iets technisch mogelijk is, wil niet zeggen dat het ook gebeurt. Wat dat betreft is je conclusie dat er sprake is van een enorme schending van je privacy nogal voorbarig.

Ik heb 8 jaar bij een provider gewerkt, en het zal me een worst wezen welke websites iemand bezoekt.
22-09-2011, 20:46 door Anoniem
Natuurlijk kunnen ze dit, al jou verkeer verloopt immers via hen. Maar de vraag is waarom zouden ze dit willen, het is belangrijk om voorzichtig te zijn, maar ik denk dat je uit moet kijken dat men je niet paranoïde gaat achten. Bekijk het maar vanuit hun perspectief; ze hebben duizenden en duizenden klanten, hoe willen ze dan in de gaten houden wat al die klanten doen, en al helemaal in realtime?

Op het moment dat ze dit wel gaan doen, heb je waarschijnlijk op verboden sites gezeten, en vanaf zo'n moment vind ik het goede zaak dat dit gedrag bijgehouden wordt
22-09-2011, 20:50 door Anoniem
Nog makkelijker is deze link
http://www.privacybewuster.nl/anoniem_surfen.html

Volgens mij zijn er hier ook vele mensen die het gebruiken.
Tor heb ik ook wel eens gebruikt maar o zo langzaam.

Mullvad is toppie en gemakkelijk
23-09-2011, 09:40 door Anoniem
Echt weer een post van een hyperactief figuur.
Als je niet wil dat mensen weten wat je doet ga in een internet cafe zitten met een skimuts op of zo.

Om alsnog je vraag te beantwoorden (ik werk zelf bij een isp) zou een isp alles kunnen monitoren wat je uitspookt.
Nu niet gelijk hyper de pieper worden maar het is gewoon nu eenmaal zo.

Dit soort zaken worden normaliter niet echt gemonitord op enkele dingen na (zie wet bewaarplicht).
Een isp zal pas enkel iemand in de gaten houden indien er tap verzoek is opgelegd vanuit justitie.
En dan ook enkel de gegevens verschaffen waar ze recht op hebben/verzocht hebben.

Mensen zijn zo paranoide van de gedachte dat mensen kunnen zien wat ze doen dat ik er gewoon letterlijk moe van word.

Beste oplossing veruit beter dan thor.
1 gooi je internet verbinding de deur uit.\
2 gooi je pc/laptop uit het raam.
23-09-2011, 10:48 door Loserenzo
Door Anoniem: hoi,
Hai!

Ik vroeg mijzelf af wat Internet-providers zien.
Ze kunnen alles zien (onversleuteld), maar ze kijken niet op jouw micro-niveau, wel op macro-niveau. Ze kijken naar de bestemmingen van hun klanten op AS- (netwerk) niveau. Gaan de klaten veel naar de netwerken van Google of AT&T, Sprint, Cogent of France telecom, etc? Jouw persoonlijke gegevens gaan dan verloren in de massa van het totale klantenbestand en zijn ook niet interessant voor de ISP, of je moet een storing gemeld hebben bij een goede ISP.

En kunnen ze je ook bespioneren?
Kunnen ze bijvoorbeeld zien welke sites je bezoekt?
Ja, dat kunnen ze wel, maar dat doen ze dus niet ook al is het nog zo interessant. Ze kijken dus wel waar veel van hun klanten data uitwisselen om eventueel de connectiviteit met die netwerken (AS-en) te verbeteren, maar de ISP weet dus niet waar P. de Vries uit Appelscha nou weer heengaat om 23:47 op dinsdagavond.

Het mag ook niet in Nederland. Daar komt nog bovenop dat ISP's in Nederland volgens mij streven naar Net-neutraliteit en als uitvloeisel daarvan dus alleen als 'doorgeefluik' willen fungeren omdat ze zich anders allerlei verplichtingen op de hals halen die veel geld kosten en niks opleveren. Dat standpunt betekend ook dat ze jouw verkeersgegevens niet door willen verkopen mochten ze die verzamelen. Het business-model is er wel, kijk maar naar de UK paar jaar terug.

Daarom : Net-neutraliteit !

Dank u.
YW.
N.B.:Bovenstaande heeft uiteraard niets met de tap-last van de overheid te maken.

@anoniem 23-09-2011 09:40
Een isp zal pas enkel iemand in de gaten houden indien er tap verzoek is opgelegd vanuit justitie.
.. Een isp wil daar niks mee te maken hebben en kopieert eenvoudig al het verkeer van de klant onder tap naar Justitie, ze houden zelf echt niets in de gaten hoor
23-09-2011, 12:44 door Anoniem
Helaas ziet een it-provider alles. Behalve mijn verkeer via nieuwsprovider via ssl.
23-09-2011, 14:10 door Anoniem
"Op het moment dat ze dit wel gaan doen, heb je waarschijnlijk op verboden sites gezeten, en vanaf zo'n moment vind ik het goede zaak dat dit gedrag bijgehouden wordt"

Indien dat het geval is, dan is het de politie die aan het tappen is. De medewerker van de ISP krijgt verder niet te zien wat er getapt wordt en dat gaat hem of haar ook niets aan. Immers zijn medewerkers van ISPs geen opsporingsambtenaren.

De juridische afdeling krijgt alleen een gerechtelijk bevel te zien, en daarin staan geen details over de aard van het onderzoek. Als het goed is kan de politie zelfs inmiddels taps zelf op afstand activeren na het overhandigen van een gerechtelijk bevel, maar misschien dat mensen die op dit moment bij een ISP werken daar wat meer over kunnen vertellen.
23-09-2011, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: De juridische afdeling krijgt alleen een gerechtelijk bevel te zien, en daarin staan geen details over de aard van het onderzoek. Als het goed is kan de politie zelfs inmiddels taps zelf op afstand activeren na het overhandigen van een gerechtelijk bevel, maar misschien dat mensen die op dit moment bij een ISP werken daar wat meer over kunnen vertellen.

Het kan varieren, maar volgens mij gebeurt de aansturing van de aftap apparatuur onder verantwoordelijkheid van de provider. De politie geeft namelijk een opdracht tot het tappen van persoon X. Alleen de provider weet welk IP adres hij heeft en/of welke e-mail adressen het betreft. En als de klant een dynamisch IP adres heeft, is het vaak ook alleen de provider die weet te bepalen op welke basis waarvan die klant zijn IP adres krijgt en hoe dan de aftap apparatuur moet worden ingesteld.

Daarnaast is er natuurlijk het gezonde wantrouwen tussen de providers en politie/justitie. Gebaseerd op uitingen van gebrek aan IT-kennis bij individuele agenten en aangetoond misbruik van de aftap- en opvraagregelgeving door anderen.

Peter
23-09-2011, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem1:
Door Anoniem2: De juridische afdeling krijgt alleen een gerechtelijk bevel te zien, en daarin staan geen details over de aard van het onderzoek. Als het goed is kan de politie zelfs inmiddels taps zelf op afstand activeren na het overhandigen van een gerechtelijk bevel, maar misschien dat mensen die op dit moment bij een ISP werken daar wat meer over kunnen vertellen.

Door Anoniem1:
Het kan varieren, maar volgens mij gebeurt de aansturing van de aftap apparatuur onder verantwoordelijkheid van de provider. De politie geeft namelijk een opdracht tot het tappen van persoon X. Alleen de provider weet welk IP adres hij heeft en/of welke e-mail adressen het betreft. En als de klant een dynamisch IP adres heeft, is het vaak ook alleen de provider die weet te bepalen op welke basis waarvan die klant zijn IP adres krijgt en hoe dan de aftap apparatuur moet worden ingesteld.

Ja en nee; ISPs zijn verplicht om frequent (dagelijks, meen ik) gegevens aan te leveren aan het CIOT met de koppeling(en) van IP adres en NAW.
Idem voor telco's en telefoonnummer - NAW.

Opvragen daarvan door de politie wordt slecht geaudit .
https://www.bof.nl/2009/11/06/analyse-praktijk-bevragingen-ciot-bijzonder-zorgwekkend/

Inderdaad is de provider verantwoordelijk voor het plaatsen/beheren van de tap nadat een valide taplast is ontvangen.
Het zijn typisch maar enkele personen binnen een provider die hierover gaan, de taplast ontvangen en de apparatuur aanzetten; De technische implementatie wordt zodanig gedaan dat 'jan helpdesk' of 'piet developer' niet kan zien wie er getapt worden.

(Dat was ook een design keuze bij een van de mogelijke implementaties; De Cisco Lawful Intercept feature op Cisco apparatuur wordt via SNMPv3 geconfigureerd, zodat in de configuratie of met show commando's niet zichtbaar is of en wie er getapt wordt)
..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.