Afhankelijk van wat je uit het volgende "plaatje" herkent is deze cursus een aanrader:
Directeur Jij
\(!)/ -> (0) Klanten willen ISO27k certificaat -> \(?)/
\|/ -> (1) Mag niet ten koste van efficiency -> \|/
| -> (2) Laatste jaren geen rampen gebeurd -> |
/ \ -> (3) Economische crisis, geen geld -----> |
/ \ -> (4) Regel meteen VPN voor mijn iPhone -> |
(5) Security unawareness/desinteresse -> |
(6) *GEVAREN* (security.nl, Lektober) -> |
(7) Risk Assessment (Risk Roulette?) --> |
(8) Checklists (SANS top20, NIST, ..) -> / \
(9) Controls uit ISO 27002 (auditor!) -> / \
(0) Klanten willen ISO27k certificaatTijdens de cursus leer je in elk geval wat de
waarde is van een ISO 27001 of 27002 certificaat: die is absoluut niet absoluut!
(1) Mag niet ten koste van efficiencyBeveiliging en efficiency gaan zelden samen. Realiseer waar mogelijk compenserende maatregelen, maar het allerbelangrijkste: overdrijf niet. Het spreekwoord "voorkomen is beter dan genezen" gaat niet op als "voorkomen" teveel bijwerkingen heeft. Goede
detectie van problemen is dan natuurlijk wel erg belangrijk.
(2) Laatste jaren geen rampen gebeurdHet is essentieel dat je jouw directeur gemotiveerd krijgt om jou voor 100% te steunen als jij beveiligingsmaatregelen invoert. Als er zelden iets fout gaat is het erg handig als je voor jezelf een "aanvalsplan" klaar hebt liggen zodat je meteen spijkers met koppen kunt slaan bij een ramp(je).
(3) Economische crisis, geen geldNet zo goed als dat "geen tijd" feitelijk "geen prioriteit" betekent, geldt dat ook voor geld. Maar dan moet je wel met goede argumenten komen (d.w.z. een overtuigende risicoinschatting).
(4) Regel meteen VPN voor m'n iPhoneDe directeur heeft een voorbeeldfunctie. Wijs hem op de risico's maar overdrijf daarbij niet. Als hij de risico's acceptabel vindt heeft het geen zin dat je daar tegenin gaat of voor lager personeel andere regels probeert af te dwingen.
(5) Security unawareness/desinteresseDe cursus gaat hier niet echt op in. Persoonlijk vind ik dit erg belangrijk, maar wel lastig om aan te pakken (en daar ben ik niet de enige in).
(6) *GEVAREN* (security.nl, Lektober)De docent is zeer stellig op dit punt (zie
http://zbc.nu/security/informatie-beveiliging-awareness/informatiebeveiligers-verpesten-iedere-awareness/ en
http://zbc.nu/security/informatie-beveiliging-awareness/ict-ers-zo-gek-maken-met-beveiligingsissues-dat-ze-in-de-beveiligingsellende-gaan-geloven/). Toegegeven, soms klinkt het wel erg dramatisch wat er allemaal fout kan gaan, maar het nieuws van vandaag laat een andere kant zien:
- Android batterij-app blijkt privacybom
- Infosecurity Special: 'Overheid moet Google mijden'
- Microsoft verwijdert Google Toolbar uit Skype
- Google: Chrome en Firefox veilige browsers
- Assange moet Anonymous-masker afdoen tijdens protest
- Ook hackers en IT'ers delen privégegevens
- Nederland koploper met virusscanner en firewall
- Infosecurity Special: 'Overheid moet Google mijden'
- XS4ALL biedt klanten Mac-virusscanner
- Porno op gehackt YouTube-kanaal Sesamstraat
- ChristenUnie wil privacyknop voor OV-chipkaart
Gewoon eruit lichten wat voor jouw situatie van belang kan zijn en de afweging maken of je actie moet ondernemen, zonder je gek te laten maken.
(7) Risk Assessment (Risk Roulette?)Dit aspect komt weer niet echt aan de orde. Logisch want deze cursus is geen ICT cursus en een generiek recept is hier niet voor te geven. De docent is ook erg stellig je niet gek te laten maken door allerlei tools die automatisch lange lijsten met te nemen maatregelen genereren. Hier komt het aan op jouw historische- en actuele kennis van dreigingen en je boerenverstand. Persoonlijk heb ik de meeste moeite met risico's die een grote impact hebben maar (ogenschijnlijk) een kleine kans.
(8) Checklists (SANS top20, NIST, ..)Net zoals voor security.nl waarschuwt de docent voor het letterlijk implementeren van allerlei checklists. Kies daaruit de maatregelen die relevant en economisch haalbaar zijn en waarbij je op voldoende draagvlak kunt rekenen. Let op risicovolle workarounds die sommigen zullen toepassen. Zorg zomogelijk zelf voor acceptabele alternatieven.
(9) Controls uit ISO 27002 (auditor!)De controls in ISO 27002 zijn abstracter dan bovengenoemde checklists, maar ook in dit geval: durf keuzes te maken! Vanzelfsprekend gelden verschillende eisen als je een bank, een vuilnisophaaldienst of een onder de WOB vallende organisatie moet beveiligen. Dit aspect komt uitgebreid aan de orde, ook de omgang met eventuele auditors. Mocht jouw bedrijf of organisatie een certificering overwegen, dan is deze cursus zeker een aanrader; het kan je uitendelijk veel geld schelen!
Ten slotte is tijd besteed aan business continuity en worden handige checklists beschikbaar gesteld. Daarbij moet je denken aan bijv. het feit dat je vaak in een keten zit: wat als een toeleverancier stopt met leveren? Last but not least is het altijd nuttig om met lotgenoten over de materie te discussiëren en in teamverband opdrachten uit te werken. Gaandeweg worden zo prima tips uitgewisseld.