Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Is het strafbaar om (opzettelijk) misbruik te maken van een bug / fout in een spel? Veel online spellen zijn niet goed beveiligd, zodat je bijvoorbeeld de database-gegevens van je account kunt manipuleren en jezelf extra geld of wapens kunt geven. Ook kun je met een beetje zoeken vaak een race-conditie vinden waardoor vaker hetzelfde object op de veiling gekocht kon worden. Natuurlijk is dat in strijd met de spelregels, en ik snap dat ze je dan kunnen verbannen, maar kun je er de cel voor ingaan?
Antwoord: Het is strafbaar als computervredebreuk om binnen te dringen in een computersysteem of netwerk. Daarbij hoef je niet per se een beveiliging te kraken. Het rondsnuffelen zonder wachtwoorden te raden of iets te kraken is ook strafbaar. Meer dan weten dat je niet op die plek hoort te zijn, is al genoeg onder de huidige wet.
Binnendringen (‘inbreken’) in een computersysteem of netwerk kan op vele manieren, en de wet geeft daar geen algemene definitie voor. Dat kan ook niet, want er zijn altijd weer slimmeriken die dan een computerinbraak gaan verzinnen die niet onder die definitie valt. Het manipuleren van een database of het misbruiken van een race-conditie kan allebei dus prima onder computervredebreuk geschaard worden.
Het overtreden van de gebruiksvoorwaarden van een site is echter geen computervredebreuk. Dergelijke regels overtreden leidt wel tot contractbreuk, en de site-eigenaar mag je dan verwijderen of je account blokkeren. Ook mag hij de werkelijk geleden schade op je verhalen.
Maar zolang je alleen de interfaces gebruikt die de site je ter beschikking stelt, kan er geen sprake zijn van strafbaar handelen. Hetzelfde geldt voor software die draait met bepaalde restricties, zoals de controlesoftware die bij spellen moet voorkomen dat mensen valsspelen of een illegale kopie gebruiken. Het uitschakelen van die software is geen computervredebreuk, maar kan wel inbreuk op het auteursrecht opleveren.
Als een dergelijke overtreding wél computervredebreuk zou zijn, dan krijg je de gekke situatie dat een private partij (de spelexploitant) kan bepalen wanneer jij een strafbaar feit pleegt als je zijn spel speelt. Dat kan niet. De overheid bepaalt de strafwet, en niet particuliere exploitanten.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.