Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Steeds vaker zie je dat werknemers hun privé tablets of smartphones gebruiken voor werken in het bedrijf. Dit heet BYOD (Bring Your Own Device). Mag dat zomaar? Welke juridische haken en ogen zitten daaraan?
Antwoord: Het fenomeen BYOD is inderdaad met een sterke opmars bezig. Ergens wel logisch: mensen zijn zó gewend aan die smartphone of tablet die ze privé gebruiken dat ze niet meer snappen waarom ze op het werk een oude Nokia of roestige IE6 moeten gebruiken. En ze hebben die smartphone toch al de hele dag bij zich, waarom hem dan niet gebruiken voor de bedrijfsmail via de webinterface?
Natuurlijk zitten er ook risico's aan, zowel technisch als juridisch. Een belangrijk juridisch risico is bijvoorbeeld dat het OS of software op zo'n tablet of ander eigen device niet per se voor zakelijk gebruik gelicentieerd is. En het bedrijf is daarvoor verantwoordelijk, niet de werknemer. Ook is het bedrijf aansprakelijk als persoonsgegevens lekken via een privéapparaat omdat dat inadequaat beveiligd is.
Die risico's zijn naar mijn mening echter niet zó groot dat een bedrijf BOYD moet gaan verbieden. Verbieden is eigenlijk vrijwel nooit het antwoord. Het gaat om beheersen van de techniek en duidelijkheid bij de werknemers. Wat is wel en wat is niet de bedoeling met een BOYD apparaat? Dus ja, u voelt hem al aankomen; daar moet je een reglement voor maken.
Soms zijn juridische vragen best makkelijk ;)
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.