Veel eigenaren van een Android smartphone zullen in het geval van een beveiligingslek een nieuwe telefoon moeten kopen, aangezien er geen updates voor allerlei oudere toestellen verschijnen. Dat ontdekte Michael Degusta. Hij bekeek achttien Android-toestellen en kwam tot een nare conclusie voor Android-eigenaren. Waar iPhone-gebruikers over de laatste versie van het besturingssysteem (OS) beschikken, is dat bij Android een geheel ander verhaal.
Zeven van de achttien toestellen hebben nooit over een recente versie van het OS beschikt. Terwijl twaalf van de achttien slechts een paar weken of minder over een recente versie beschikten. Tien van de achttien toestellen liepen twee versies achter tijdens de tweejarige contractperiode.
Exploit
Elf van de achttien toestellen ontvingen binnen een jaar na uitkomen geen updates meer. Dertien van de achttien toestellen kregen geen updates meer voordat de verkoop van het apparaat werd gestopt of kort daarna. Vijftien van de achttien toestellen draaien geen Gingerbread, de versie die in december 2010 verscheen en waar inmiddels een bekend beveiligingslek in zit dat actief door malware wordt misbruikt.
Onlangs lanceerde Google "Ice Cream Sandwich", de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. Tenminste zestien van de achttien toestellen die Degusta onderzocht zullen nooit naar deze versie upgraden, ook al bevinden de toestellen zich nog in de contractperiode.
Daarbij lopen de toestellen niet alleen een nieuw besturingssysteem mis. Ook andere problemen in de oude toestellen worden zeer waarschijnlijk nooit opgelost, tenzij gebruikers hun telefoon unlocken en een aangepast OS installeren. Volgens Degusta zal het probleem alleen maar toenemen, aangezien de fabrikanten nu al elk tenminste twintig modellen aanbieden, vaak in combinatie met verschillende telecomaanbieders.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.