Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Het werd weer eens tijd voor een bezemwageneditie van de Juridische vraag, zeker nu Arnouds nieuwe boek Security binnenkort uitkomt. Daarom behandelen we elke dag tot volgende week in het kort een vraag.
Vraag: Ik vroeg me af wanneer de politie MSN/sms gesprekken mag lezen en je telefoon aftappen. Is er eerst bewijs materiaal nodig voordat ze dit mogen? Of mag dit ook op alleen een vermoeden van een misdaad oid?
Antwoord: De politie mag gesprekken aftappen en afluisteren wanneer het Wetboek van Strafvordering zegt dat dat mag. Er is geen algemene regel, maar een hele trits regels voor allerlei omstandigheden. Zo zijn de regels anders bij stelselmatig afluisteren van terroristen dan bij éénmalig afluisteren van een huis, en weer anders is het bij een zakelijk gesprek op kantoor waar men vermoedt dat de kartelwet wordt geschonden.
De wet kent hierbij een aantal waarborgen. Zo moet vaak sprake zijn van een ‘zwaar’ misdrijf, dat wil zeggen een misdrijf met minstens vier jaar cel als maximumstraf. Soms is zelfs vereist dat dit misdrijf ook een “ernstige inbreuk op de rechtsorde” oplevert.
Niet iedere eis mag zomaar door elke opsporingsambtenaar (zoals politieagent, belastinginspecteur of douanebeambte) worden ingesteld. Vaak moet de officier van justitie toestemming geven. En soms moet die een machtiging vragen aan de (onafhankelijke) rechter-commissaris voordat hij toestemming mag geven. In het geval van gesprekken afluisteren geldt artikel 126m Wetboek van Strafvordering, en dat eist een "ernstig" misdrijf plus een machtiging van die rechter-commissaris.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.