Helaas moet ik het daar 100% mee eens zijn.
Doordat ik, en vele andere ICTers bijna vanaf het begin (1970) die computertjes hebben mogen bedenken, ontwerpen, bouwen, testen, programmeren, spellen spelen, programma's maken/draaien... etc. etc. en de vooruitgang zo snel en diepgaand is gegaan ben je langzamerhand niet meer gewend dat er anno 2011 nog steeds leken zijn die daar behoefte aan hebben. Zelf heb je die kennis in je genen zitten maar anderen kunnen dat gewoon niet weten.
Dit merk ik uiteraard in de alledaagse praktijk met ouderen, computerleken, familie, kennissen, oud(ere) collega's. Echter wederzijds wordt daar niet meer over gepraat! Factoren zijn:
1) je eigen vak blindheid
2) de zeer snel gaande ontwikkelingen
3) de hoge complexiteit
4) de behoefte van gebruikers die alleen maar snel willen surfen en geen tijd hebben vor andere zaken
5) de minimaal vereiste vaardigheden zijn er vaak niet en je kunt daar niets aan doen.
a) ze hebben daarin geen interesse
b) de markt besteedt er geen aandacht aan
6) babies, peuters en kleine kinderen spelen al meer met die devices dan ouderen zelf en die weten helemaal van niets.
7) de devices zijn veel en veel gebruikersvriendelijker aan buiten- en binnenkant geworden tov de oude 'eigen technieken - proprietary' gebaseerde terminals, printers, computers, DOS-PC en ga zo maar door.
Hier zou een leuke taak liggen voor al die 55+ senioren die dat kunnen en willen en dat zie je ook in de praktijk hier en daar al. Ik heb dat al vaker geadviseerd aan ouderen die met succes dat soort trainingen hebben gevolgd. Echter er zijn geen goede follow-ups.
Een ander niet te vergeten facet is: Waarde - geld - waardering.
ICT wordt privé niet als vak gezien maar als hobby. Hobbies doe je graag en met passie en dat kost verder niets.
Een tegelzetter die een vloer of wandje moet doen, een (lager opgeleide) bouwvakker die een veranda moet bouwen, of een (middelbaar opgeleide) automonteur die een auto moet repareren vragen zich al snel EU 25,= per uur en doen niets voor niets. In de bedrijven kosten die ongeveer Eu 50,= / uur. Dus dat zwartwerken is veel goedkoper en loont zich voor de opdrachtgever en opdrachtnemer.
En honderden euro's voor een klus is niets aparts en de gewoonste zaak van de wereld geworden.
Kijk nu naar ICT.
1) je hebt al snel een middelbare (MB) - HBO- WO studie nodig om überhaupt in de ICT te kunnen beginnen.
2) het verandert zo snel, dat je jaarlijks kostbare certificaten moet halen
3) het is uiterst complexe; zie andere argumenten hierboven genoemd
4) Uurtarieven van EU 125 - EU 500 bij bedrijven zijn daar heel normaal
Als diezelfde personen zich EU 10,= per uur vragen voor consult/advies of hulp bij pech of andere ondersteuning dan krijg je nog 0 klanten!!!???
Hoe is dat te verklaren; ik kan dat in elk geval (nog) niet? Dus resteert er geen tijd om die mensen te begeleiden tenzij me dat verplicht wordt gesteld. En met al die oudere 55+ werkelozen gaat dat ook langzamerhand zo gebeuren, als de overheid dat dan maar goed organiseert is dat nog niet eens zo'n gek idee en hebben alle partijen er baat bij. Maar wie heeft dan recht op gratis/laagdrempelige PC-hulp? Zou misschien bij ouderenzorg integraal moeten worden meegenomen.
De awareness en bewustwording zal dan met sprongen vooruit gaan bij de hele bevolking. Ik juich dat zeker toe.
------------------------------------
Door Anoniem: Misschien is dat vaker genoemde -computer rijbewijs- eigenlijk wel hard nodig en dan met een looptijd van 1 jaar omdat al die ontwikkelingen razendsnel gaan.
Ik heb de indruk dat allerlei onderwijs en voorlichting over het
gebruik van een computer volledig voorbij gaat aan de vraag wat een computer eigenlijk
is. Zolang mensen de handelingen leren zonder ook maar enig benul te hebben van wat er eigenlijk gebeurt zullen ze die handelingen nooit in een context leren plaatsen. Hoeveel mensen die Word of Internet Explorer leren gebruiken wordt uitgelegd wat een computerprogramma is? Hoeveel mensen die websites leren gebruiken wordt duidelijk gemaakt wat er op hun computer gebeurt en wat op een andere computer ver weg? Hoeveel mensen die kennismaken met het Internet leren eigenlijk wat een computernetwerk is?
Natuurlijk is dit abstracte materie, maar ook volledige non-techneuten snappen wat de rol van de motor in hun auto is en dat die motor brandstof nodig heeft om kracht te leveren en olie om niet vast te lopen. Ik heb het niet over diepgaande kennis, maar als je snapt dat een computer een programmeerbare informatieverwerker is, met een heel simpel hands-on (maar niet sleur&pleur) voorbeeldje van zelf iets programmeren, dat iedere video en ieder plaatje informatie is, iedere toepassing of app een programma, etc. dan moet iedereen vanaf een gemiddelde intelligentie in staat zijn om meer te snappen dan ze nu over het algemeen doen.
Laat een computerrijbewijs, of een goedkope basiscursus computerkennis die voor iedereen toegankelijk is, zich primair daarop richten. Die basis verandert namelijk niet, en heel wat mensen die nu niet in staat zijn hun eigen computergebruik in de juiste context te plaatsen kunnen het met die kennis wellicht een stuk verder. En beveiligingsproblemen en -adviezen worden dan ook een stuk begrijpelijker.
Het zal niet voor iedereen werken, natuurlijk, maar alleen al een hoger gehalte aan mensen die enigzins kunnen plaatsen waarmee ze eigenlijk werken zou wel eens een significante verbetering kunnen zijn.