Download.com heeft in een verklaring spijt betuigd van het bundelen van malware met open source software, maar gaat ondertussen gewoon door met het aanbieden van geïnfecteerde downloads. Gordon “Fyodor” Lyon ontdekte onlangs dat Cnet's Download.com zijn open source programma Nmap, bundelt met aanvullende software. Deze software installeert een toolbar, wijzigt de startpagina en stelt een andere zoekmachine in.
De blogposting van Fyodor werd uitgebreid door de media opgepikt en ook andere open source-ontwikkelaars klaagden dat hun software gebundeld werd aangeboden. In een verklaring laat Download.com vice-president Sean Murphy weten dat het bundelen van Nmap en andere open source software een fout was. "We verontschuldigen ons aan de ontwikkelaars voor de onrust die het veroorzaakte." Veder stelt Murphy dat Download.com geen open source software met aanvullende programma's meer zal bundelen.
Agenda
De spijtbetuiging kan Fyodor niet overtuigen. Op de downloadsite zijn nog altijd gebundelde open source programma's te vinden. En zelfs als alle open source software geen malware meer bevat, geldt dat niet voor andere gratis software die wordt aangeboden, merkt hij op. "Ze moeten geen software van derden infecteren met dubieuze toolbars, zoekmachine redirectors, etc.", laat de Nmap-ontwikkelaar weten.
Daarnaast zou Murpy, die volgens Fyodor de bedenker van de gebundelde software is, een dubbele agenda hebben. Terwijl hij zijn spijt aan de gebruikers betuigt, stuurt hij een ander bericht aan de ontwikkelaars. Daarin laat hij weten dat er een nieuwe, uitgebreidere versie van de malware-installer komt.
Malware
Fyodor dacht dat Download.com vanwege alle media-aandacht enige tijd zou stoppen met het bundelen van dubieuze software. Zo werd de toolbar door de eigen 'tech-tracker' vervangen, maar inmiddels is men weer bezig met het verspreiden van malware, merkt de ontwikkelaar op. "Het Trojaanse installatieprogramma probeert nu Drop Down Deals op je computer te installeren."
Deze applicatie zou het internetverkeer van gebruikers bespioneren om bij bepaalde websites advertenties te tonen. Ook zou de software Facebook gebruikersnaam en 'user id' verzamelen. "En dat zijn slechts de activiteiten die ze openlijk toegeven."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.