Microsoft gaat voortaan inzichtelijk maken hoe snel virusscanners misbruik van zero-day kwetsbaarheden in Microsoft software kunnen detecteren. De softwaregigant biedt partijen via het Microsoft Active Protections Program (MAPP) informatie over nieuw ontdekte lekken aan. Beveiligingsbedrijven kunnen die informatie in hun eigen producten verwerken, zodat klanten tegen exploits en malware beschermd zijn.
Op een speciale pagina houdt Microsoft nu bij welke partijen binnen 96 uur na het verschijnen van een Security Advisory bescherming aan hun software hebben toegevoegd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen partijen die binnen 48 uur bescherming bieden en partijen die hiervoor tussen 48 uur en 96 uur nodig hebben.
Duqu
De eerste en enige advisory op de pagina is die van het Duqu-virus. De malware gebruikte een onbekend lek in de Windows-kernel om systemen te infecteren. De kwetsbaarheid wordt aanstaande dinsdag gepatcht. Microsoft bracht op 14 november een advisory uit. Details over het lek werden naar de 82 MAPP-partners gestuurd.
Daarvan hadden er 22 binnen 48 uur bescherming aan hun software toegevoegd. Acht andere bedrijven hadden hier tussen de 48 en 96 uur voor nodig. Het gaat niet alleen om anti-virusbedrijven, maar ook om bedrijven die IDS/IPS oplossingen aanbieden. AVG, ESET, G Data, Norman en Trend Micro zijn wel partner, maar wisten niet binnen 96 uur bescherming te bieden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.