Anti-virusbedrijf Symantec is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat het consumenten via scareware geld uit de zakken zou kloppen. De aanklacht is gericht tegen PC Tools Registry Mechanic en PC Tools Performance Toolkit, die onderdeel van Norton Utilities zijn. De nieuwe versie van de software werd gelanceerd na de overname van PC Tools in 2008.
Volgens een Amerikaanse burger is Norton Utilities scareware vanwege de aanwezige beperkingen en de verschillende "performance utilities" waarvan alleen een testversie beschikbaar is. De aanklacht stelt dat de software scans uitvoert en verschillende potentiële problemen vindt, maar die alleen verhelpt als de software volledig geregistreerd wordt.
"Ten eerste toont Symantec de consument dat de scareware verschillende fouten op de pc, privacydreigingen en andere computerproblemen kan identificeren en verhelpen. Om de waarde van de scareware te demonstreren, laat Symantec de gebruiker de software downloaden om een "gratis diagnostische" scan uit te voeren, die controleert of zulke problemen op de pc van de gebruiker aanwezig zijn. Dan meldt de scareware, op een alarmerende wijze, dat schadelijke fouten en andere dreigingen op de pc aanwezig zijn. Uiteindelijk informeert Symantec de consument dat een aantal van deze problemen gratis wordt verholpen, maar dat het individu de producten moet aanschaffen om de resterende zogeheten fouten te verhelpen", zo is in de aanklacht te lezen.
Scareware
De aanklacht stelt verder dat de scareware niets doet en alleen gemaakt is om valse meldingen te verspreiden en zo omzet voor Symantec te genereren. "Verder kan en biedt de scareware niet de voordelen die Symantec belooft. Overeenkomstig worden consumenten gedupeerd in het aanschaffen van software die niet functioneert zoals geadverteerd, en in feite amper, indien enige, nut heeft." De consument in kwestie huurde een forensisch expert in, die vaststelde dat de Symantec software altijd rapporteert dat het systeem in een slechte conditie is, ook al is dit niet het geval.
"De scareware voert geen echte diagnostische test op de computer uit", zo laat de aanklacht weten. "In plaats daarvan heeft Symantec de scareware bewust ontworpen om altijd, op uiterst onheilspellende manier te melden dat schadelijke fouten, privacyrisico's en andere computerproblemen op de pc aanwezig zijn, ongeacht de werkelijke toestand van de computer." De getroffen consument, die een "class action" rechtszaak wil beginnen waardoor meer gebruikers zich kunnen aansluiten, eist een schadevergoeding van vijf miljoen dollar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.