Commerciële lobbygroep Stichting Brein heeft het vonnis aangepast waarin staat dat internetproviders XS4ALL en Ziggo website The Pirate Bay moeten blokkeren. Het vonnis werd afgelopen woensdag door de deurwaarder bij het kantoor van XS4ALL bezorgd. Het vonnis bleek door Brein te zijn aangepast: van de 24 adressen die van de rechter geblokkeerd moeten worden, waren er vier door Brein geschrapt omdat ze niet meer naar de Pirate Bay verwijzen.
"Hoewel het correct is dat Brein die domeinen niet meer wil laten blokkeren, is het natuurlijk hoogst merkwaardig dat Brein op eigen houtje een vonnis aanpast. Brein is een partijdige, private club, geen onafhankelijke rechter. Dat blijkt ook: de aanpassing van het vonnis is volstrekt willekeurig", aldus Niels Huijbregts, woordvoerder van XS4ALL.
Onschuldig
De lijst te blokkeren adressen uit het vonnis bleek al direct na de uitspraak niet te kloppen. Op één van de domeinen in de lijst worden educatieve filmpjes voor jongeren getoond, die site werd door Brein uit het vonnis verwijderd. Behalve de domeinen lijken ook twee van de drie IP-adressen in het vonnis niets met de illegale activiteiten van de Pirate Bay te maken te hebben. Op het ene adres staan foto’s van computers, op het andere slechts het woord ‘yeah’. Maar volgens Brein moeten deze adressen toch geblokkeerd worden. Het verzoek van XS4ALL om ook die adressen uit de lijst te verwijderen, werd door Brein geweigerd.
“Als Brein het woord ‘yeah’ al een reden vindt om een heel IP-adres te blokkeren, houd ik mijn hart vast voor de gevolgen van dit vonnis. De rechter heeft Brein immers de macht gegeven om zonder enige controle extra adressen aan de lijst toe te voegen", gaat Huijbregts verder. De provider kondigde aan tegen het vonnis in beroep te gaan.
Censuur
“Het is nu al duidelijk hoe bizar dit vonnis is: er is geen enkele geldige reden om toegang tot het woord ‘yeah’ te verbieden.” Eén woordje lijkt misschien onbenullig, maar dit is een zeer principiële zaak: het verbieden van onschuldige woorden is geen praktijk die je in een democratische rechtsstaat mag verwachten.” De lobbygroep kreeg bovendien de macht om de zwarte lijst naar believen uit te breiden.
Huijbregts: "Brein kan extra adressen laten blokkeren, zonder dat ze langs de rechter hoeven. Er is geen enkele controle, dat is regelrechte censuur!” XS4ALL moet de betreffende adressen uiterlijk op 1 februari blokkeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.