Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Mischien stomme vraag,maar hoe werkt encryptie (true crypt) precies?

21-02-2012, 20:38 door Anoniem, 4 reacties
Allereerst:als ik true crypt o.i.d. installeer en activeer kan ik dan gewoon alles (bestanden op mijn pc) nog gewoon lezen of krijg ik allemaal rare digits op mijn beeldscherm te zien? Ten tweede: stel ik typ een reactie op een artikel in de telegraaf (op www.telegraaf.nl) is elke woord dat ik typ voor buitenstaanders dan meteen onleesbaar? En stel ik verstuur een e-mail via mijn webmail is die e-mail dan ook gecrypteerd? Helpt encryptie ook tegen keylogger-spionage?DIt waren mijn vragen.Sommige vragen zullen jullie wellicht op delachspieren werken,maar ja niet iedereen is bekend met encryptie.
Reacties (4)
22-02-2012, 11:47 door Anoniem
Ja, na installatie van true crypt kan je gewoon nog alles lezen, mits je de juiste sleutel bij je hebt natuurlijk. (op een USB stick ofzo)

Je versleuteld je eigen harddisk (of ander opslagmedium), niet de harddisk van de webserver van de telefgraaf, dus als je daar een reactie op plaatst dan blijft deze leesbaar, zou wel erg vreemd zijn dat je met een versleutelde disk geen reacties meer kan plaatsen op een willekeurige website.

Zelfde geldt voor de webmail.

En nee, encryptie werkt niet tegen keylogger software, jij zet namelijk eerst de disk open en als je daarna besmet raakt met een keylogger dan heb je geen bescherming, dit moet je opvangen met bijv een virusscanner.
22-02-2012, 12:19 door SirDice
Allereerst:als ik true crypt o.i.d. installeer en activeer kan ik dan gewoon alles (bestanden op mijn pc) nog gewoon lezen of krijg ik allemaal rare digits op mijn beeldscherm te zien?
Het encrypten/decrypten gebeurd 'transparant'. M.a.w. jij als gebruiker zijnde merkt er niets van.

Ten tweede: stel ik typ een reactie op een artikel in de telegraaf (op www.telegraaf.nl) is elke woord dat ik typ voor buitenstaanders dan meteen onleesbaar?
Nee, Truecrypt werkt alleen voor lokale bestanden die op jouw schijf staan. Wat er over internet gaat heeft daar niets mee te maken. Wel is het mogelijk dat de Telegraaf gebruik maakt van SSL. Dat is ook een vorm van encryptie maar dan voor netwerk verkeer. Jouw pakketjes zijn dan niet leesbaar voor iemand die ze voorbij ziet komen. Wat je post op de Telegraaf is echter wel zichtbaar.

En stel ik verstuur een e-mail via mijn webmail is die e-mail dan ook gecrypteerd?
Nee. Ook daar heb je weer een ander soort encryptie voor nodig, bijvoorbeeld PGP.

Helpt encryptie ook tegen keylogger-spionage?
Nee.
22-02-2012, 13:11 door Anoniem
Encryptie helpt tegen dat andere jouw bestanden niet kunnen bekijken zonder de sleutel te hebben. Bv voor de politie als je iets hebt dat ze niet mogen zien...

Een sandbox helpt tegen keyloggers/virussen. Misschien heb je daar meer aan. Kijk dan eens naar sandboxie.
22-02-2012, 16:42 door Vergeten
Sandbox programma's zoals Sandboxie werkt niet altijd tegen "negtieve scripts/software". Daarnaast zijn veel virussen/keyloggers enz al beveiligd tegen Sandboxie bijv. Hij zal dan een foutmelding bijv. aangeven.

SirDice gaf al het goede antwoord op je vragen, heb eigenlijk weinig toe te voegen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.