Volgens cijfers zijn nog zo'n 400.000 computers met de DNS Changer malware besmet, wat betekent dat die donderdag geen internet meer zullen hebben. De malware wijzigde op besmette computers de instellingen van DNS-servers en verving die door servers van de criminelen achter de malware. DNS-servers zijn nodig om verbinding met internet te maken. Vorig jaar werd het DNS Changer botnet door de FBI offline gehaald en de kwaadaardige DNS-servers vervangen. Deze DNS-servers worden 8 maart offline gehaald, waar besmette computers geen werkende DNS-servers meer hebben en zodoende niet het internet op kunnen. In totaal zouden zo'n 2,5 miljoen computers besmet zijn geraakt.
Uit onderzoek van Merike Kaeo van de North American Network Operators Group (NANOG) waren eind januari nog ruim 400.000 computers besmet met de malware.
Wachtwoorden
Eerder waarschuwden de Belgische en Duitse overheid al voor de malware en op 22 februari verscheen er een waarschuwing van de Waarschuwingsdienst, dat onderdeel van het Nationaal Cyber Security Center is. In het advies worden internetgebruikers geadviseerd om hun DNS-instellingen bij de DNS-checker van het Belgische CERT te controleren.
In het geval de DNS instellingen zijn aangepast, wordt geadviseerd om contact met de internetprovider op te nemen. Verder moet de computer op malware worden gecontroleerd en wachtwoorden worden gewijzigd. DNS Changer zou namelijk ook inloggegevens hebben gestolen. "Aangezien deze malware persoonlijke gegevens buitmaakt, adviseren wij je om ook de wachtwoorden van websites die je regelmatig bezoekt te veranderen", aldus de Waarschuwingsdienst.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.