Wie zijn laptop of computer met TrueCrypt heeft versleuteld, kan het beste zijn mond tegenover politie en bekenden houden. Dat concludeert de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation naar aanleiding van twee zaken die in de Verenigde Staten speelden. Bij één zaak oordeelde de rechter dat de verdachte zijn encryptiesleutel niet hoefde af te staan, omdat hij dan aan zijn eigen veroordeling zou meewerken. Het Vijfde Amendement van de Amerikaanse grondwet verbiedt dit en stelt dat verdachten nooit tegen zichzelf mogen getuigen.
Bij een andere zaak, die van de van hypotheekfraude verdachte Ramona Fricosu, oordeelde de rechter anders en stelde dat zij de versleutelde inhoud van haar laptop wel beschikbaar moest maken. De rechter kwam tot die conclusie omdat Fricosu tijdens een opgenomen gesprek met haar ex-man en tevens medeverdachte stelde dat er een laptop was waarbij de onderzoekers haar hulp nodig hadden om de inhoud te onderzoeken.
Praten
Daarnaast was de laptop in haar slaapkamer gevonden en stond haar naam erop. Volgens de rechter had Fricosu hiermee aangegeven dat de laptop belastend materiaal zou bevatten. Hij verwees daarbij naar de zaak Boucher, die kinderporno op zijn computer had staan en dit aan politieagenten liet zien. Toen hij gearresteerd werd kon hij zich niet meer achter de versleuteling van zijn computer verschuilen, aangezien de agenten het belastende materiaal al hadden gezien.
De EFF was het niet met de redenatie van de rechter eens en stelt dat die op z'n best vaag is. Truecrypt-gebruikers kunnen dan ook van de zaak leren. "Vergeet niet dat zwijgen goud is. Boucher praatte met politie. Fricosu praatte met haar ex-man en medeverdachte. Door dit praten konden ze geen aanspraak op hun vijfde Amendement privilege maken. Hoe minder je zegt, des te beter", aldus de EFF. Dat volgt hiermee het 'zwijgadvies' van rechtenprofessor George Bruch.
Nederland
"Het wetboek van Strafvordering kent een ontsleutelingsverplichting, art. 126nh. Dit bevel mag aan iedereen worden gegeven binnen de daar genoemde omstandigheden, maar nadrukkelijk niet aan een verdachte", stelt ICT-jurist Arnoud Engelfriet tegenover Security.nl
Volgens Engelfriet is er in de VS een vergelijkbare regel, maar daar heeft de rechter nu geoordeeld dat als al vaststaat wat er te vinden is, het bevel alsnog mag worden gegeven.
"De verdachte maakt zijn zaak dan niet slechter voor zichzelf, is de gedachte. We weten al wat we gaan vinden, we willen het alleen nog even een keer zien. Bij ons zou de rechter ook zo kunnen besluiten, maar een zekerheid is dat niet. Er is in ieder geval nog nooit over geprocedeerd."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.