De privégegevens op verloren smartphones worden massaal bekeken door de personen die de toestellen vinden. Beveiligingsbedrijf Symantec deed een proef waarbij het opzettelijk 50 smartphones in verschillende steden achterliet. Op de telefoons stonden "gesimuleerde" bedrijfs- en persoonsgegevens. Daarnaast was er spyware geïnstalleerd, zodat de beveiliger op afstand kon meekijken wat de vinders ermee deden.
25 van de 50 mensen die de verloren smartphones vonden, deden een poging om ze aan de eigenaar terug te geven. Zelfs in het geval van een eerlijke vinder bleek dat de gegevens op het toestel werden bekeken. In 48 van de 50 gevallen werd de smartphone door de vinder benaderd. Vooral een privéfoto app (72%) was erg populair. Tevens probeerde 43% een internetbankieren app te starten en werd door 57% een bestand genaamd "Saved Passwords" geopend.
Wachtwoord
Dertig van de vinders probeerden om sociale mediagegevens op te vragen en e-mails te lezen. Veertig probeerden documenten, waar duidelijk stond vermeld dat het om bedrijfsgegevens ging, zoals salarissen en HR-zaken, te openen. "We willen niet zeggen dat mensen slecht zijn. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en als de verleiding te groot is, zullen ze zich laten gaan", stelt Kevin Haley.
Hij adviseert smartphone-gebruikers om in ieder geval een wachtwoord in te stellen, aangezien dat doorsnee dieven en vinders op afstand houdt. Daarnaast is het handig om software te installeren waarmee op afstand gegevens zijn te verwijderen en de locatie valt te bepalen. Haley stelt dat voorkomen beter dan genezen is, en geeft als laatste tip om de smartphone altijd op een veilige plek dicht bij zich te dragen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.