Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Twee weken terug was je ingegaan op Bring Your Own Device en met name wie daar verantwoordelijk voor was. Ik had een andere vraag: mag de werkgever eisen dat jij toegang geeft tot alle data op je BYOD wanneer je dat wilt gebruiken? Men zegt dat ze dit mogen doen vanwege de operationele security en dat ik op het werk geen privacy mag verwachten. Bovendien hóef ik niet aan BYOD mee te doen.
Antwoord: Vaste lezers kennen mijn mantra: ook op het werk heb je recht op privacy, en een werkgever mag dus niet zomaar jouw privémail, privébestanden of privéapparatuur doorzoeken. Dat geldt voor de bedrijfsmail op zijn eigen server, en dus ook voor de data op je BYOD.
Niet zomaar, want er kunnen goede redenen zijn. Als de werkgever die kan aantonen én de privacy wordt niet nodeloos geschaad, dan mag het. Zo mag een werkgever een collega in je mailbox laten als jij langdurig ziek bent, het werk moet immers door. Die collega moet wel uit de map "Privé" blijven, en als hij per abuis toch een privémail onder ogen krijgt dan moet hij zijn mond daarover houden. En bij vermoedens van misstanden mag men de mailbox doorzoeken, waar dan ook weer protocollen aan vast kunnen zitten, maar dat is iets voor een andere keer.
Bij BYOD klinkt het redelijk om te zeggen "we moeten de security policies handhaven dús gaan we al je privédata doorsnuffelen" maar dat is het niet. Waarom moet dat? Hoezo meteen alles en zonder enige specifieke aanleiding? "Vanwege de security" is hierin net zo'n vage opmerking als "vanwege het bedrijfsbelang" en met dat laatste kom je écht niet weg bij de rechter.
Wél kan ik me voorstellen dat men extra software zou willen installeren (of eisen dat je dat zelf installeert) alvorens het device als BYOD geaccepteerd wordt. Een adequate firewall of een monitording dat oplet dat er geen bedrijfsdata lekt, lijkt me juridisch geen probleem. Er is immers nooit sprake van privacyschending als alleen een stuk software monitort en naar jou toe piept dat je iets niet goed doet. Software die naar de baas piept, dat is een privacyprobleem.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.