image

Politieprovider laat agenten anoniem rechercheren

vrijdag 6 april 2012, 12:25 door Redactie, 8 reacties

De politie heeft een eigen provider waarmee agenten anoniem op het internet kunnen rechercheren. Het gaat om het Internet Recherche Netwerk (iRN) dat eigenlijk vanuit het niets door Peter de Beijer werd opgezet. Vanuit zijn betrokkenheid bij een pilot over computercriminaliteit kreeg hij steeds meer vragen van collega's die 'iets moesten' met internet, omdat ze merkten dat de onderwereld daar zaken deed in plaats van in het café.

Provider
Zo ontstond het iRN, dat inmiddels vijfduizend gebruikers op driehonderd locaties telt. Het iRN heeft zich ontwikkeld tot een eigen provider voor de politie en andere overheidsdiensten, die onderzoek willen doen op internet zonder hun visitekaartje achter te laten, meldt Rechtspraak.nl naar aanleiding van een themadag over opsporing op internet die onlangs plaatsvond.

Het iRN schermt de identiteit van gebruikers af en zorgt ervoor dat onderzoekers snel aan relevante informatie komen door dwarsverbanden te leggen en gegevens te bundelen. Daarnaast brengt het onderzoekers met elkaar in contact. Hun activiteiten worden opgeslagen, zodat duidelijk is welke bronnen ze hebben gebruikt. "Opsporingsinformatie moet immers toetsbaar zijn."

Wilde Westen
Toch is bij de bestrijding van cybercrime niet alles zo netjes vastgelegd. Jurist Jan-Jaap Oerlemans vindt dan ook dat Nederlandse rechters goed over normen in de digitale wereld moeten nadenken.

"De wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden is ook op internet toepasbaar, maar veel is onduidelijk. Mag je bijvoorbeeld surveilleren met een valse account? Welke regels gelden nou eigenlijk op internet?" Daarbij hanteren landen en opsporingsdiensten elk weer andere regels. "We leven in het digitale Wilde Westen", aldus Oerlemans.

Reacties (8)
06-04-2012, 16:32 door Anoniem
Waar kan je een abonnement afnemen?
06-04-2012, 18:22 door Anoniem
Fijn is dat vooral omdat we weten dat er bij de politie soms ook psychopaten rondlopen!
http://www.telegraaf.nl/binnenland/11862195/__Ontslag_agenten_om_gedrag__.html
http://nos.nl/artikel/144185-milly-boele-vermoord-op-avond-van-ontvoering.html
Ja de burgers hebben schijnbaar steeds minder rechten maar de politici en veiligheiddiensten steeds meer
ik vind dat maar een enge ontwikkeling.
06-04-2012, 21:18 door Anoniem
IRN wordt gebruikt om anoniem te internetten voor rechercheurs, maar beseffen zij wel dat anoniem iets anders is dan onopvallend ?
06-04-2012, 22:34 door Cybercrimepreventie.com
Houden zo! Dit is de enige manier om Cybercrime aan te pakken.

Hoe meer regels en meer identiteit, des te groter de kans dat cybercriminelen de ambtenaar en de opsporingsmethodes kunnen omzeilen.

Complimenten voor de politie, ze laten duidelijk zien echt iets aan cybercrime te gaan doen waardoor het voor ons allemaal wat veiliger gaat worden. Een dikke tien!
08-04-2012, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: IRN wordt gebruikt om anoniem te internetten voor rechercheurs, maar beseffen zij wel dat anoniem iets anders is dan onopvallend ?

Ja :-)
09-04-2012, 00:12 door Anoniem
Weet er iemand welke IP range ze hebben toegewezen gekregen van het IANA ?
09-04-2012, 19:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: IRN wordt gebruikt om anoniem te internetten voor rechercheurs, maar beseffen zij wel dat anoniem iets anders is dan onopvallend ?

Ja :-)

Nou..., niet allemaal :-)
10-04-2012, 07:59 door Anoniem
Door Anoniem: Weet er iemand welke IP range ze hebben toegewezen gekregen van het IANA ?

Euh, als iemand dat weet is het toch niet meer anoniem ;-) ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.