De leeftijd van de jongen die bij telecomgigant KPN wist in te breken was een verrassing voor de Nationale Recherche. Dat laat Wilbert Paulissen, de hoogste baas van de Nationale Recherche, in een interview met de Volkskrant weten. "Ja, daar sta je dan wel even van te kijken. Het is zorgelijk. Hackers zijn vaak heel jong, soms pas 15. Dit is een nieuw type crimineel. Ze hebben geen enkel besef van wat ze aanrichten", aldus Paulissen.
Toen de hack begin februari bekend werd, werden bij het High Tech Crime-team alle verloven ingetrokken. Het onderzoek naar de hacker gaat de hele wereld over en leidt naar servers in dertien landen. Van Rusland tot Japan. Van Zuid-Korea tot Australië. "Hij heeft nergens een paspoort of een visum voor nodig. En wij vliegen ondertussen naar het buitenland, moeten rechtshulpverzoeken indienen bij de lokale autoriteiten en kunnen dan pas beslag leggen op de servers en gegevens veiligstellen", merkt Paulissen op.
FBI
Hij vindt dat ouders moeten beseffen dat hun kind hier mee bezig kan zijn. "Zoals je wilt weten naar welke discotheek je kind gaat, zou je ook moeten willen weten naar welke plekken op het internet hij of zij gaat." Paulissen adviseert ouders om met hun kind over zijn of haar computergebruik in gesprek te gaan.
Daarnaast pleit hij voor betere internationale samenwerking van politie en justitie. "Zo hebben wij hier al standaard twee FBI-agenten in huis. Wij lopen voorop in de aanpak van high tech crime, want Nederland is een belangrijke doorvoerhaven van bits en bytes. Dus de Verenigde Staten hebben er belang bij dat ze snel met ons zaken kunnen doen. En wij hebben er belang bij, omdat we hier veel dingen zien gebeuren met behulp van Amerikaanse servers."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.