Mac-gebruikers is jaren lang verteld, mede door Apple, dat hun systeem immuun voor virussen is, waardoor ze nu een eenvoudig doelwit zijn. De afgelopen weken vond de grootste uitbraak van Mac-malware tot nu toe plaats. Dit was echter een voortzetting van de scareware-campagne die vorig jaar plaatsvond. Toen raakten mogelijk al meer dan 100.000 Mac-gebruikers besmet met de MacDefender scareware.
De software deed zich voor als beveiligingssoftware en werd automatisch gedownload. Voor de installatie vroeg het nog wel om het administrator-wachtwoord, maar veel gebruikers gingen toch door met de installatie. Uiteindelijk nam Apple maatregelen om de scareware tegen te gaan, maar de trend was gezet, aldus Roel Schouwenberg van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab.
Filter
"De aanvallen van vorig jaar waren een keerpunt, criminelen beseften dat ze geld konden verdienen door Apple-gebruikers aan te vallen. Als Apple meer marktaandeel krijgt, zal het ook meer aanvallen zien", merkt Schouwenberg op.
Daarbij helpt het niet dat Mac-gebruikers altijd in de waan zijn gelaten dat het platform malwarevrij is. "Het probleem is dat de beveiligingsindustrie veel minder kijk heeft Mac OS X dan op Windows. Mac-gebruikers zijn ertoe gebracht om te gaan geloven dat ze veilig zijn en hebben hun paranoia-filter uitgezet. Er zijn veel gewillige slachtoffers te vinden", besluit de virusanalist.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.