image

Juridische vraag: werkgever verbiedt privégebruik werkcomputer

woensdag 14 augustus 2013, 11:43 door Arnoud Engelfriet, 12 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.

Vraag: Na een arbeidsconflict zijn mijn werkgever en ik overeengekomen dat we de arbeidsovereenkomst gaan beëindigen. Ik zou nog een maand aanblijven om werk over te dragen. Dat bleek minder werk dan gedacht, dus als er niets te doen was dan ging ik wat voor mezelf doen op de pc. Nu heeft de werkgever dit opgemerkt en wil men mij hierop aanspreken, ik zou het ICT-reglement hebben overtreden dat privégebruik van de computer verbiedt. Heb ik nu een probleem?

Antwoord: Vaste lezers van deze blog kunnen het antwoord denk wel raden: nee, niet echt. Hoewel de werkgever je die computer (en internettoegang) geeft als hulpmiddel om je werk te doen, is enig privégebruik van diezelfde middelen eigenlijk altijd toegestaan zolang het werk er maar niet onder lijdt. En in deze situatie is het vrij evident dat daar geen sprake van is.

Natuurlijk mag een werkgever in een ICT-reglement grenzen stellen aan wat de werknemer mag doen. Maar die grenzen moeten ruimte laten voor enig onschuldig privégebruik. Een reglement dat categorisch íeder privégebruik verbiedt, is niet houdbaar.

Ook kun je je afvragen hoe de werkgever in deze situatie heeft 'opgemerkt' dat er sprake was van privégebruik. Bij zaken als uitgebreid video's kijken of torrenten kan ik me voorstellen dat dat wordt opgemerkt met een automatische controle, en dan iemand aanspreken is legitiem want dat kan overlast of hoge kosten opleveren.

Maar als het alleen gaat om bv. discussiëren op een forum of lezen van eboeken (of het schrijven van een bedrijfsplan voor je op te richten eenmanszaak), dan zie ik niet hoe je dat zou kunnen opmerken zonder structureel op de pc mee te kijken.

Een dergelijke structurele inbreuk op de privacy mag niet, tenzij er sprake is van een duidelijke aanleiding én er in het reglement is bepaald dat dit middel dan kan worden ingezet. Wellicht dat dat arbeidsconflict ernstig genoeg is, maar als je dat schikt en tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst komt, dan is dat nu geen reden meer om alsnog te gaan monitoren, zou ik zeggen.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze werkgever toch een tikje ontevreden was met de getroffen schikking en nu alsnog iets is gaan zoeken om een voor hem gunstiger uitkomst te forceren. Maar hoe bewijs je dat?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (12)
14-08-2013, 12:37 door MI-10 - Bijgewerkt: 14-08-2013, 12:51
Zelf bij een bedrijf gewerkt waarbij de werknemers die ingehuurd werden bij een ander bedrijf de eigen laptop meenamen om vervolgens een groot deel van de dag (en zelfs de hele dienst!) computerspelletjes te spelen. Natuurlijk kwam niet alleen het bedrijf die de inhuur regelde hier achter, maar ook de directe collega's, die vervolgens hun collega er weer op aanspraken. Zij bleken een strakkere werk-ethos te bezitten, en dat gaf weer spanningen tussen collega's onderling, waardoor de onderbazen moesten inspringen om het conflict uit de wereld te helpen. Het bedrijf dat de inhuur overigens had geregeld zei daarom niet zonder reden: "daar betaal ik jullie niet voor, wég met die dingen! ".

Het gevolg was dat - dankzij het misbruik van enkelingen - een verbod voor iedereen verscheen om op de werkplek een eigen laptop mee te nemen. En vanuit de positie van de klant bezien, vind ik zo'n verbod meer dan logisch. Inhuur van personeel kost namelijk veel geld, en men wil waar voor zijn geld hebben. Bovendien kan een bedrijf door dit gedrag een belangrijke klant verliezen, en het is daarom begrijpelijk dat de regels verder werden aangescherpt.

Dit voorbeeld is weliswaar niet gelijk aan het gestelde, maar het is altijd de vraag of werkgevers niet huiverig worden wegens misbruik van middelen die het kan introduceren op de werkvloer.
14-08-2013, 12:58 door Wim ten Brink
Door Arnoud Engelfriet: Ook kun je je afvragen hoe de werkgever in deze situatie heeft 'opgemerkt' dat er sprake was van privégebruik.
Een goede vraag maar in de meeste gevallen kan de werkgever en collega's gewoon op afstand zien wat er ongeveer op je beeldscherm staat. Bepaalde soorten websites zijn herkenbaar vanaf een afstand zonder de tekst te hoeven lezen. Zeker als iemand op de PC solitaire of Freecell aan het spelen is. :-)
-
Ik denk verder dat het soort prive-gebruik ook belangrijk is. Als ik tijdens werk tijd over heb, dan besteed ik dat meestal aan sites waar ik weer van kan leren. Denk hierbij aan juridische websites waar ik steeds meer over internet-wetgeving leer, of gewoon allerlei development sites waar ik meer over mijn werk leer. Maar ik hou ook regelmatig de nieuwssites in de gaten en gebruik een RSS reader om op de hoogte te blijven en snel de koppen van artikelen te bekijken of er iets tussen zit dat belangrijk kan zijn. Dat is eigenlijk allemaal prive-gebruik.
Maar ik heb ook werkgevers gehad die het wel nuttig vonden als ik op software development forums tijd ging besteden om vragen te beantwoorden en zo extra reputatie op te bouwen. Dit betaalde zich namelijk terug als ik zelf een vraag had. Deze werd dan vaak ook snel beantwoord.
-
En ja, werk overdragen is belangrijk, maar ik heb in het verleden ook meegemaakt dat een werkgever die 16 man moest ontslaan wegens bezuinigingen, en daarbij iedereen verzocht om tot de laatste dag gewoon door te werken. Erg onverstandig want de motivatie van iedereen is dan vrijwel nihil... Lijkt mij niet handig als een werkgever in de laatste maand nog een hoge inzet verwacht.
14-08-2013, 14:06 door Anoniem
Door MI-10:Het gevolg was dat - dankzij het misbruik van enkelingen - een verbod voor iedereen verscheen om op de werkplek een eigen laptop mee te nemen.

Dit snap ik dan weer niet. Het probleem is opgelost. De spelende inhuurders zijn weg (en niet betaald, hoop ik). De overige collegas zijn weer met de neus op de feiten gedrukt. Mijn ervaring is dat na zulke incidenten de sociale controle veel beter wordt en men elkaar er eerder op aanspreekt. Als iemand dan problemen maakt met aangesproken worden voor spelen tijdens werk, dan mag die opstappen. Daar hoeven degenen die wel hard werken niet onder te lijden.

Peter
14-08-2013, 14:34 door Anoniem
Een hoge inzet verwacht ik niet, maar ook absoluut geen download van virussen en andere materiaal waarmee mijn bedrijfsnetwerk krijgt veel overlast.

Ik zeg als je in loondienst bent dan werk je van 09:00-17:00 voor je baas en daarmee wordt je betaald. Hou dan je prive speltjes voor thuis.

Voorbeeld: Een klant e-mail wordt laat beantwoordt, omdat je ergens prive bezig bent geweest. Dit kost mij als eigenaar van de bedrijf geld maar misschein ben ik nu ook de klant kwijt.

Gelukige in de firewall staat alleen porten naar de werkgerelateerde website open. Dus Yahhhhhhha

Opmerking: alleen in de pause tijd staat internet open van 12:00-12:45 die laatste 15min extra voor je internet van de baas!


Last van Visrus(en) NOOIT
Last van Download en traag NETWERK NOOIT = dus win win TOCH?

Groetjes. F
14-08-2013, 16:19 door Anoniem
Door MI-10: Zelf bij een bedrijf gewerkt...
Ik denk dat je hier goed aangeeft waarop het meestal fout loopt: er zijn altijd mensen die menen dat alles waarvan
niet in de regels staat dat het verboden is DUS mag. En daarbij alleen aan zichzelf denken en niet aan het bedrijf
of aan de klant.
Het bedrijf wordt dan gedwongen om regels te stellen of dingen te blokkeren.
Dat is niet omdat het bedrijf de boeman wil zijn maar omdat sommige medewerkers zo onvolwassen zijn.
Jammer, maar helaas vaak nodig.
15-08-2013, 22:09 door Anoniem
Door Anoniem:

Opmerking: alleen in de pause tijd staat internet open van 12:00-12:45 die laatste 15min extra voor je internet van de baas!

Groetjes. F

Zooooheey vrijgevig hóór :-p

Lekker signaal geef je daarmee af, bij voorbaat al stellen dat je personeel niet te vertrouwen is dus maar alvast de firewall dichtzetten...

Zo als de waard is......

Deze baas heeft zit vast ook zelf van 09:00 tot 17:00 achter dit zelfde firewall-filter met werkgerelateerde websites?
15-08-2013, 22:59 door Anoniem
Door Anoniem: Een hoge inzet verwacht ik niet, maar ook absoluut geen download van virussen en andere materiaal waarmee mijn bedrijfsnetwerk krijgt veel overlast.

Ik zeg als je in loondienst bent dan werk je van 09:00-17:00 voor je baas en daarmee wordt je betaald. Hou dan je prive speltjes voor thuis.

Voorbeeld: Een klant e-mail wordt laat beantwoordt, omdat je ergens prive bezig bent geweest. Dit kost mij als eigenaar van de bedrijf geld maar misschein ben ik nu ook de klant kwijt.

Gelukige in de firewall staat alleen porten naar de werkgerelateerde website open. Dus Yahhhhhhha

Opmerking: alleen in de pause tijd staat internet open van 12:00-12:45 die laatste 15min extra voor je internet van de baas!


Last van Visrus(en) NOOIT
Last van Download en traag NETWERK NOOIT = dus win win TOCH?

Groetjes. F

Als je als eigenaar van je bedrijf, zelf Nederlandstalige mails verstuurd denk ik dat je ook een klant kwijt bent.

Dan even de techniek...
Werkgerelateerde websites en dan poorten blokeren? Ik denk eerder websites toestaan (whitelisting)...
Als je personeel enkel op een bepaald tijdstip mag internetten kunnen ze op dat moment net zo goed een virus binnenhalen, overigens kunnen virussen ook in mails van je klanten zitten of via een werkgerelateerde website binnenkomen en als je bandbreedte voldoende is heb je ook nooit traag netwerk dus dat argument voorkomt geen virus. Overigens staat traag internet technisch gezien los van netwerk dus heeft die traagheid niet direct met internet te maken maar dat is weer een heel ander verhaal.

In ieder geval, de boodschap is denk niet dat je door zo'n policy geen virussen kan binnenhalen!
15-08-2013, 23:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MI-10: Zelf bij een bedrijf gewerkt...
Dat is niet omdat het bedrijf de boeman wil zijn maar omdat sommige medewerkers zo onvolwassen zijn.
Jammer, maar helaas vaak nodig.

En de oplossing is net zo onvolwassen, dus kom je toch echt uit op de vraag; Kan zo'n bedrijf (eigenlijk wel) verwachten dat het personeel zich volwassen gedraagt?
16-08-2013, 11:03 door Anoniem
Dit soort thema's kom je alleen hier tegen. LL - mensen vergeten dat het 'werk' is en geen speelgoed.
16-08-2013, 12:03 door Anoniem
Verstandige baas. Aan een werkcomputer worden andere eisen gesteld dan aan een privécomputer. Alle reden dus om die twee te scheiden. Een verstandige werknemer snapt dat.
22-08-2013, 13:16 door Anoniem
Door Anoniem: Een hoge inzet verwacht ik niet, maar ook absoluut geen download van virussen en andere materiaal waarmee mijn bedrijfsnetwerk krijgt veel overlast.

Ik zeg als je in loondienst bent dan werk je van 09:00-17:00 voor je baas en daarmee wordt je betaald. Hou dan je prive speltjes voor thuis.

Voorbeeld: Een klant e-mail wordt laat beantwoordt, omdat je ergens prive bezig bent geweest. Dit kost mij als eigenaar van de bedrijf geld maar misschein ben ik nu ook de klant kwijt.

Gelukige in de firewall staat alleen porten naar de werkgerelateerde website open. Dus Yahhhhhhha

Opmerking: alleen in de pause tijd staat internet open van 12:00-12:45 die laatste 15min extra voor je internet van de baas!


Last van Visrus(en) NOOIT
Last van Download en traag NETWERK NOOIT = dus win win TOCH?

Groetjes. F

Er is nog een factor die meeweegt en dat is PR. Ik ben verplicht mij aan bepaalde richtlijnen over het posten van zaken op social media en op forums omdat het mijn werkgever kan schaden. De werkgever zal geen directe schade oplopen echter de indirecte en gevoelschade is er wel degelijk.

mvg
S.
30-08-2013, 01:54 door Patio
Anoniem schreef 22-8-2013 13:16: Er is nog een factor die meeweegt en dat is PR. Ik ben verplicht mij aan bepaalde richtlijnen over het posten van zaken op social media en op forums omdat het mijn werkgever kan schaden. De werkgever zal geen directe schade oplopen echter de indirecte en gevoelschade is er wel degelijk.

Denkt u dat ze dat hard kunnen maken bij de kantonrechter? Andersom geldt overigens hetzelfde: Lijnmanager: Mijn ondergeschikte wilde vriend van me worden op Feestboek, terwijl hij altijd de kantjes eraf loopt, scheten laat tijdens het werkoverleg en met mijn vrouw knuffelt. Om die drie redenen wil ik hem ontslaan. Kom nou toch. Alleen harde, economisch relevante feiten tellen. Aan dat soort zachte dingetjes hebben goede juristen geen boodschap. De kantonrechtersformule is gewone basisschoolrekenkunde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.