Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Na een arbeidsconflict zijn mijn werkgever en ik overeengekomen dat we de arbeidsovereenkomst gaan beëindigen. Ik zou nog een maand aanblijven om werk over te dragen. Dat bleek minder werk dan gedacht, dus als er niets te doen was dan ging ik wat voor mezelf doen op de pc. Nu heeft de werkgever dit opgemerkt en wil men mij hierop aanspreken, ik zou het ICT-reglement hebben overtreden dat privégebruik van de computer verbiedt. Heb ik nu een probleem?
Antwoord: Vaste lezers van deze blog kunnen het antwoord denk wel raden: nee, niet echt. Hoewel de werkgever je die computer (en internettoegang) geeft als hulpmiddel om je werk te doen, is enig privégebruik van diezelfde middelen eigenlijk altijd toegestaan zolang het werk er maar niet onder lijdt. En in deze situatie is het vrij evident dat daar geen sprake van is.
Natuurlijk mag een werkgever in een ICT-reglement grenzen stellen aan wat de werknemer mag doen. Maar die grenzen moeten ruimte laten voor enig onschuldig privégebruik. Een reglement dat categorisch íeder privégebruik verbiedt, is niet houdbaar.
Ook kun je je afvragen hoe de werkgever in deze situatie heeft 'opgemerkt' dat er sprake was van privégebruik. Bij zaken als uitgebreid video's kijken of torrenten kan ik me voorstellen dat dat wordt opgemerkt met een automatische controle, en dan iemand aanspreken is legitiem want dat kan overlast of hoge kosten opleveren.
Maar als het alleen gaat om bv. discussiëren op een forum of lezen van eboeken (of het schrijven van een bedrijfsplan voor je op te richten eenmanszaak), dan zie ik niet hoe je dat zou kunnen opmerken zonder structureel op de pc mee te kijken.
Een dergelijke structurele inbreuk op de privacy mag niet, tenzij er sprake is van een duidelijke aanleiding én er in het reglement is bepaald dat dit middel dan kan worden ingezet. Wellicht dat dat arbeidsconflict ernstig genoeg is, maar als je dat schikt en tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst komt, dan is dat nu geen reden meer om alsnog te gaan monitoren, zou ik zeggen.Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze werkgever toch een tikje ontevreden was met de getroffen schikking en nu alsnog iets is gaan zoeken om een voor hem gunstiger uitkomst te forceren. Maar hoe bewijs je dat?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.