De meeste mobiele virusscanners zijn zeer effectief in het detecteren van Androidmalware, zo blijkt uit een omvangrijke test van het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives. De 16 anti-virusprogramma's werden naast de detectie van mobiele malware ook op het batterijverbruik getest. Verder volgde er ook nog een test met legitieme apps.
De test met mobiele malware bestond uit zo'n 2500 kwaadaardige applicaties. De meeste virusscanners wisten meer dan 96% van de kwaadaardige apps te detecteren. Avast!, Bitdefender, Baidu, ESET, Kaspersky, AhnLab en Kingsoft herkenden zelfs 99% en meer. Ikarus en Qihoo zetten met respectievelijk 91% en 93,6% de laagste score neer.
Ook qua batterijverbruik weten de virusscanners het toestel nauwelijks te belasten. Alleen bij Webroot en Qihoo lag het verbruik tussen de 3% en 8%. De overige producten zaten onder de drie procent. In het geval van Qihoo werd dit door allerlei animaties veroorzaakt, terwijl de real-time scanner bij Webroot de oorzaak van het batterijverbruik was.
Als laatste werd er gekeken of de virusscanners 100 legitieme apps niet als geïnfecteerd beschouwden, een zogeheten "false positive test". Bij deze test ging geen enkel pakket in de fout. De vraag blijft echter hoe groot de kans is dat een Androidsmartphone met malware besmet raakt. Dat hangt volgens AV-Comparatives van verschillende factoren af.
In westerse landen is het risico, als er alleen officiële marktplaatsen zoals Google Play worden gebruikt veel kleiner dan in veel Aziatische landen. Wie in westerse landen officiële app stores gebruikt en zijn telefoon niet root, loopt dan ook een klein risico. "We willen echter benadrukken dat een klein risico niet hetzelfde is als geen risico", aldus de testers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.