image

Windows 7 profiteert van afscheid Windows XP

dinsdag 1 oktober 2013, 11:22 door Redactie, 3 reacties

Na maanden van een geleidelijke afname nemen steeds meer internetgebruikers afscheid van Windows XP, waar vooral Windows 7 van profiteert. In september daalde het marktaandeel van Windows XP met 2,25%, niet zoveel als in augustus toen het aandeel 3,5% inleverde, maar nog steeds aanzienlijk.

Met 31,4% is het 12 jaar oude XP nog wel het op één na populairste besturingssysteem. Zoals gezegd profiteert Windows 7 van de groep Windows XP-verlaters. Het aandeel groeide in september met 0,8% en kwam daardoor op 46,4% uit. De hoogste stand in meer dan een jaar tijd. Windows 8 kreeg er 0,8% bij. In augustus groeide het aandeel van het nieuwe besturingssysteem nog met 2%, aldus cijfers van Net Applications.

Het concurrerende meetbureau StatCounter laat geen grote verschuivingen in september zien. Windows 7 en Windows XP bleven nagenoeg gelijk. Alleen Windows 8, dat met 0,4% groeide en op een aandeel van 7,5% uitkwam viel op, omdat het nu Mac OS X heeft ingehaald.

De ondersteuning van Windows XP eindigt op 8 april 2014. Onlangs liet Microsoft nog weten dat het gaat proberen om het aandeel van het besturingssysteem naar 13% terug te dringen als deze deadline wordt gepasseerd.

Reacties (3)
01-10-2013, 17:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2013, 19:51 door Anoniem
Door Peter V.: Vandaag heb ik definitief de overstap gemaakt van Windows (7) naar Linux. De crashes, BSoDs namen hand over hand toe, en daar kreeg ik gewoon hoofdpijn van. Sorry mensen van Redmond, maar ik heb mijn buik echt vol van Windows gekregen.

Ik weet niet wat voor rare fratsen jij uit hebt gehaald, maar bsod zijn echt een zeldzaamheid, zelfs al in XP.
Deinstalleren van slechte installaties kan windows instabiel maken, mede door prutswerk van de fabrikanten die geen behoorlijke msi's kunnen maken. Windows zou hier bescherming tegen moeten bieden, maar helaas niet voldoende.
02-10-2013, 10:33 door Anoniem
Is dat niet een beetje een al te voorspelbare analyse?

Xp gebruikers zullen over het algemeen wat oudere systemen gebruiken en kunnen daarom over het algemeen alleen naar Win7 upgraden en niet Win8.

Over statistieken, dit zijn world wide statistieken.
Het nadeel van world wide statistieken is dat de uitersten enorm zijn door de enorme verschillen in bni (bruto natonaal inkomen) of gemiddeld inkomen per inwoner.
Niet verwonderlijk dat je dan een zeer hoog aantal XP gebruikers aantreft in bijvoorbeeld landen als China of Rusland, vul maar in.

Wanneer je nu landen bekijkt met een hoog bni, bijvoorbeeld Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland, Luxemburg en Zwitserland, zul je zien dat dat na Win7, OS X op de tweede plaats staat en met een grote kop en schouders boven de rest van de volgers uitsteekt.
Daarbij gaat het mij niet zozeer om OS X, maar wel om aan te geven dat beschikbaar inkomen vermoedelijk nogal van invloed is op de keuze van je OS en bijbehorende hardware.

Aparte vraag is nog wat er gaat gebeuren in de landen waar mogelijk het minder officiële gebruik van XP hoog is, blijven die gebruikers gewoon hangen op XP, stappen ze over op Linux, kunnen die nog qua hardware omhoog naar een nieuwer OS? Want ik heb het lichte vermoeden dat in landen met een laag bni er ook veel meer zeer oude systemen in gebruik zijn.

Daarom lijkt het me interessanter om statistieken niet wereldwijd te bekijken maar per werelddeel, of gewoon Europa (daar wonen we zelf). Dat geeft denk ik een wat realistischer beeld waar je wat mee kan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.