image

Europol arresteert Oekraïense cybercrime-providers

dinsdag 1 oktober 2013, 12:10 door Redactie, 1 reacties

Het Europese Cybercrime Centrum van Europol heeft samen met de Spaanse nationale politie twee Oekraïense mannen gearresteerd die als serviceprovider voor cybercriminelen fungeerden. De mannen verkochten cybercriminelen toegang tot duizenden gehackte servers.

De cybercriminelen konden via de gehackte servers hun internetactiviteiten anonimiseren. Ook zouden de twee Oekraïners betrokken zijn bij het witwassen van de opbrengsten van ransomware. De twee criminelen werden op 9 juli van dit jaar door de Spaanse politie gearresteerd, waarbij er één op heterdaad werd betrapt. De man had volgens Europol een virtual machine aan staan waarin hij met andere cybercriminelen aan het chatten was toen de politie zijn huis binnendrong.

Servers

Naast allerlei computermateriaal werd er 50.000 euro aan contant geld in beslag genomen, alsmede duizenden euro's in een digitale valuta. Dagelijks zouden de criminelen 10.000 euro dat via ransomware was verkregen hebben witgewassen. De twee mannen zouden verder 21.000 servers van bedrijven in 80 landen hebben gecompromitteerd.

De gehackte machines waren via een remote desktop te benaderen. De criminelen exploiteerden een webwinkel waarin de gehackte servers werden aangeboden. Klanten konden daarbij de locatie van de gewenste servers opgeven. Het onderzoek naar de criminelen heeft meer dan een jaar in beslag genomen.

Image

Reacties (1)
01-10-2013, 13:52 door Anoniem
Ik ben benieuwd of europol ze ooit had kunnen pakken als ze in de Oekranie waren gebleven. Spanje levert wel goed werk, eerder werd daar al een Reveton bende opgerold.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.