De politie adviseert internetgebruikers om hun onbeveiligde draadloze netwerken te beveiligen, nadat er een man is opgepakt die via open wifi-netwerken mensen op Marktplaats oplichtte. Het voorarrest van de 20-jarige man werd door de raadkamer van de rechtbank Rotterdam met 90 dagen verlengd.
De man wordt er samen met een ander van verdacht via internet mensen te hebben opgelicht. De politie kwam de twee, beiden uit Capelle aan den IJssel, op het spoor toen zij in augustus met een laptop in een auto in Ridderkerk werden gezien.
De politie ontdekte dat één van de twee al eerder dit jaar was aangehouden op verdenking van internetfraude. Deze verdachte blijft nu in voorlopige hechtenis. Van de andere man is de voorlopige hechtenis niet verlengd, maar hij blijft wel verdachte in deze zaak. Een oplettende getuige zag beide mannen op 20 augustus met laptops in een auto zitten. Omdat hij het niet vertrouwde waarschuwde hij de politie.
Agenten spraken de twee mannen aan en vroegen om uitleg. Een goede verklaring voor hun aanwezigheid hadden ze niet, maar er was op dat moment geen aanleiding hen te verdenken van een strafbaar feit. Toen de politie de namen van de mannen controleerde, ontdekte men dat de 20-jarige man in april ook al was aangehouden op verdenking van oplichting via internet.
Deze man had daarvoor, samen met twee andere 20-jarige mannen uit Rotterdam en Capelle, ruim drie maanden vastgezeten en was eind juli door de rechtbank op vrije voeten gesteld in afwachting van de rechtszaak. Het onderzoek dat werd ingesteld na 20 augustus leverde al snel een nieuwe verdenking op.
Door onder andere gebruik te maken van onbeveiligde draadloze netwerken werden advertenties geplaatst bij Marktplaats. Mensen die reageerden op goederen maakten geld over naar bestaande bankrekeningen van derden waarna dat geld werd opgenomen. De eerste zaak waarvoor de 20-jarige man eerder was aangehouden kwam aan het rollen toen het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) met de melding kwam dat honderden mensen uit het hele land gedupeerd zouden zijn door eenzelfde groep verdachten.
In samenwerking met de afdeling Trust&Safety van Marktplaats deed de politie onderzoek. Uiteindelijk konden tientallen valse advertenties worden getraceerd waarop was gereageerd door mensen die ook goederen hadden besteld en betaald die vervolgens nooit waren geleverd. In totaal zou voor ruim 100.000 euro schade zijn ontstaan. Op 25 oktober dient deze zaak pro forma bij de rechtbank Rotterdam.
Het nieuwe onderzoek leverde weer nieuwe gedupeerden op. Op 24 september zijn de twee mannen aangehouden. In drie woningen werden doorzoekingen verricht waarbij onder andere een aantal computers in beslag is genomen. Het onderzoek naar deze nieuwe zaak wordt voortgezet en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Van de 23-jarige medeverdachte heeft de rechtbank de voorlopige hechtenis niet verlengd. Hij blijft wel verdachte.
Aangezien de verdachten vermoedelijk meer dan eens gebruik van onbeveiligde draadloze netwerken maakten, adviseert de politie om open wifi-netwerken met een wachtwoord te beveiligen. Ook hebben de verdachten vermoedelijk gebruik gemaakt van bankrekeningen van andere mensen die daartoe hun pinpas beschikbaar stelden.
"Deze zogenoemde geldezels worden altijd getraceerd en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schade van anderen. Zij lopen bovendien het risico dat zij bij geen enkele bank meer een bankrekening kunnen krijgen. Voorkom deze vorm van misbruik en leen uw bankpas niet zomaar uit", aldus de politie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.