Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Volgens ISO 27001, hoofdstuk A.10.10 moeten er audit-logbestanden gemaakt en bewaard worden van allerlei relevante activiteiten. Er staat echter niet meer dan dat "Deze logbestanden moeten gedurende een overeengekomen periode worden bewaard, ten behoeve van toekomstig onderzoek en toegangscontrole." Hoe lang mag deze periode minimaal of maximaal zijn van de wet?
Antwoord: De wet noemt eigenlijk vrijwel nergens specifieke bewaartermijnen van gegevens. Zowat de enige twee 'echte' bewaartermijnen zijn de fiscale bewaartermijn van administratie en de bewaarplicht voor providers. Een bedrijf moet haar administratie 7 jaar bewaren om aan te tonen dat deze klopt. En een internetprovider moet zes maanden lang metadata over online/offline gaan en in- en uitkomend mailverkeer (over haar eigen smtp server) bewaren (art. 13.2a Telecomwet).
Bij privacygevoelige gegevens kennen we geen bewaarplicht maar juist een weggooiplicht: zodra gegevens niet meer relevant zijn voor het doel, moeten ze worden vernietigd (art. 10 lid 1 Wbp). Dat is een functioneel criterium dat je zelf moet invullen afhankelijk van het soort gegevens en het doel. Wil je zien of iemand regelmatig aan je server staat te rammelen, dan zul je enkele weken aan logs nodig hebben. En dan is dat meteen ook je maximale bewaartermijn.
Het gebruiken, opslaan of genereren van privacygevoelige gegevens moet worden aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens. Daar zijn uitzonderingen op: zo hoef je cameratoezicht niet te melden als je de beelden na vier weken weggooit (was 24 uur). Maar dat wil niet zeggen dat je dús altijd camerabeelden vier weken mag bewaren. Het moet nódig zijn; als het nodig is dan mag het en hoef je het niet te melden. Heb je de beelden drie maanden nodig, dan mag dat ook - maar dan moet je je cameratoezicht wel aanmelden.
Gaat het om gegevens die niet aan personen te herleiden zijn, dan heeft de wet daar verder geen mening over.
De vraag is dus: gaan deze logs over personen (lijkt me wel) en daarna, hoe snel kunnen we ze redelijkerwijs weggooien?
Ongetwijfeld zullen er nu mensen zijn die zeggen, "nou, nooit, want je moet mogelijk tien jaar teruggaan om een inbreker/activiteit te vinden". Maar sorry dát gaat 'm niet worden onder de Wbp. Welke grens die óók de privacy een beetje bewaart (van je legitieme bezoekers dus) kun je vinden?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.