Door Anoniem: @Fwiffo
Is internet anonimiteit ooit levend geweest? Mocht ik jouw verhaal hebben begrepen, is dit in principe onmogelijk? Is dit ook niet een inherent aan het gebruikte internet protocol?
Bedoel je met anonimiteit, inhoud van het gesprek blijft geheim en/of ook de identiteit van de zender en ontvanger?
Ik kan gevallen indenken, dat je wel zeker wilt weten (bijv. signed message) met wie je praat en niet met een ander persoon.
Klopt, anonimiteit, op het internet en daarbuiten, is altijd een relatief begrip geweest. En ja, het is als een mantel die je aantrekt en weer uitdoet.
Dat gezegd ben ik het niet met de heer Levison eens dat online anonimiteit dood is. Het is exclusiever geworden, meer inzet van strijd en daardoor relatiever, maar volgens mij nog altijd springlevend. Een aantal voorbeelden:
- Alles en iedereen die rijk genoeg is kan zich heel behoorlijke online anonimiteit verschaffen. Je bereikt anno 2013 nu eenmaal meer met een beroep op rechten en een zak geld dan alleen met een beroep op rechten. Echter, partijen die niet in de deal zitten hebben daar geen boodschap aan.
- Alles en iedereen die toegang heeft tot machtsmiddelen kan zich heel behoorlijke anonimiteit verschaffen. Je bereikt anno 2013 nu eenmaal meer met een beroep op rechten en de nodige intimidatie dan alleen met een beroep op rechten. Uiteraard kom je daar niet ver mee waar je macht geen impact heeft (VS-diensten in China en andersom bijvoorbeeld) of niet (h)erkend wordt (protestbewegingen).
- Wie niet al te veel scrupules heeft om de identiteit van een ander te jatten heeft nog altijd toegang tot een heel behoorlijke anonimiteit. Dat zullen over het algemeen overheidsdiensten zijn (het doel heiligt in hun ogen alle middelen), of de wat zwaardere criminelen (of je nu voor 20 misdrijven aangeklaagd kan worden of voor 21...). Met de huidige 'bedachtzaamheid' binnen opsporingsdiensten of men wel bij de juiste persoon aan de deur staat, en het effect dat de uitholling van rechtsbescherming heeft op het vermogen van een individu om zelf de dwaling recht te zetten, is de kans groot dat het slachtoffer van de identiteitsdiefstal de kat mag vangen.
- Technologische kennis is ook een goede toegangsweg tot online anonimiteit. Hier doet zich het interessante fenomeen voor dat veel van dit middel steeds eenvoudig gemaakt en weggegeven wordt (TOR, wijlen Lavabit, etc.). Dus ook voor niet al te technisch onderlegde mensen is een behoorlijke online anonimiteit nog best binnen bereik.
TOR is een goed voorbeeld. Goed, we kunnen redelijk aannemen dat via de NSA de halve wereld meekijkt (bedrijven, overheidsdiensten en individuele personen van over de hele wereld die op de een of andere manier de middelen hebben). Maar je hebt nog altijd een goede kans op online anonimiteit tegen de roddeltante uit de straat, de geïrriteerde BOA of agent die het brutaal vindt dat je hem/haar op een fout wijst, de gemiddelde chanteur etc., die het vermoedelijk ook weer te veel moeite is om zo ver te gaan. Het doet meer dan niets.