Door schele: Ik snap de commotie niet?
Als de beveiligings"experts" hier al niet snappen waarom dit soort gein geen goed idee is, dan is het natuurlijk niet raar dat de overheid het ook niet snapt.
De overheid heeft DigiD en heeft alle gegevens. Ze stellen het inlog portaal ter beschikking aan derden. Dus iemand komt aankloppen bij Unive, wordt doorverwezen naar DigiD site, logt daar in, DigiD stuurt persoon terug naar Unive met de melding "dit is inderdaad persoon X".
Ze zien ook wie er wat vraagt en zo geef ik noodgedwongen informatie weg waar de overheid eigenlijk niets mee te maken heeft. Hetzelfde probleem met bijvoorbeeld facebook- of google+-accounts gebruiken om in te loggen bij derde partijen. facebook en google+ en meer van die partijen leveren die 'dienst' precies om hun profiel over jou uit te breiden met wat je nog meer aan interesses buiten hun eigen sites hebt.
Nu kan de overheid bij hoog en bij laag volhouden dat ze nooooooooooooooooit misbruik zal maken van dat soort gegevens, bijvoorbeeld omdat het niet van de regels mag, maar we weten allemaal dat ze zich niet aan de eigen regels houdt en dat ze verschillende "hele harde" privacybeloften al herhaaldelijk toch maar gebroken heeft of gewoon nooit nagekomen is. Zo was daar het BSN, bijvoorbeeld.
En niet alleen hoeft ze dat niet te weten, ze heeft ook niets te zoeken bij de macht die ze zo naar zichzelf toetrekt, en de verantwoordelijkheid om het hele ding netjes draaiende te houden waar ik haar ook al niet mee vertrouw. Het is een volstrekt nodeloze maar verplichte enkelpuntszwakheid.
Ik snap best wel dat je hier vooral de voordelen van wenst te zien, ze hebben de info toch en ach waarom niet? Nou, er blijkt dus een hele rits redenen waarom niet. En dan verwordt slechts de voordelen willen zien tot wensdenken en veroorzaakt verdere scheefgroei tussen al het goeds wat de overheid voor ons denkt te doen en het stukken minder rooskleurige wat de burgerij daar zelf zo over denkt.
Even nadenken en je weet het zelf ook. Nee, dat de overheid zichzelf tot betrouwbaar verklaart gewoon is niet voldoende. Dit nog voordat we ons realiseren dat ze haar geloofwaardigheid verspeeld heeft en dus moreel niet langer legitiem deze dienst kan leveren--de wetten maakt ze zelf en zijn dus geen legitimering in dezen.
Prima toch? Inderdaad, anders moet je toch al een wachtwoord voor Unive onthouden en voor aaaaal die andere sites, nu is het gewoon 1 DigiD.
Ik heb een hele rits onafhankelijke gebruikersnaam/wachtwoordcombinaties. Daar kies ik voor. Om een aantal redenen die je zelf ook wel kan verzinnen. Maar als steeds meer partijen zeggen dat ik dat met een digid moet doen, dan laten raak ik daarbij veiligheid en macht over hoe ik mijn leven inricht kwijt. Je kan zeggen, klein ding, maar als ik dat belangrijk vindt, waarom moet mij dan die keuze ontnomen worden?
Nee echt, leg dat nou maar eens overtuigend uit. Niet schouderophalend "waarom niet?" maar doe eens echt een poging de ergste scepticus die je kan verzinnen te overtuigen, kom met een goede "hierom dit systeem wel en alle anderen niet". Dat is toch wel het minste wat je kan doen, want je verplicht het systeem, tot buitensluiting van al het andere. Dan is dat eerste niet genoeg, dan
moeten je argumenten goed genoeg zijn voor dat laatste.
En daar wordt niet eens over nagedacht. Wat ik onder grove nalatigheid danwel wilvolle misleiding schaar.
Kijk, dat de NL overheid gekozen heeft voor een DigiD ipv bijvoorbeeld een implemtentatie gekoppeld aan een identiteitskaart (bv belgie met eID, per definitie two-factor dus) maakt het vrij zwak.
Maar ik zie niet in hoe er extra risico's zijn nu Unive het gebruikt. Ook het MitM idee van een fake DigiD site, tja die kunnen ze overal maken, of Unive nu DigiD gebruikt of niet.
Je staart je blind op enkele technische details en mist het grotere plaatje zo hard dat het pijn doet.
Denk je eens in wat er gebeurt als iemand succesvol je digid-wachtwoord te pakken krijgt. Dat betekent dat alle diensten die daar aangehangen zijn, allemaal te misbruiken zijn. Tot en met (zoals kennelijk in Denemarken) je bankrekening toe.
Het gaat niet aan dat dit per overheidsfiat "onmogelijk" zou zijn. Zelfs al zou dat objectief waar zijn (is het niet), dan nog moet het systeem robuust zijn tegen dit soort aanvallen. En dat is het niet. Laten we het maar helemaal niet hebben over rechtzetten achteraf, wegens te pijnlijk om over te praten. Het hoeft maar een keer mis te gaan om tegenmaatregelen noodzakelijk te maken, en statistisch gezien gaat het meer dan eens misgaan.
Zit er dus een gaatje in de website van de verzekeraar die toelaat om bijvoorbeeld een sessiekoekje of een challenge/response om te leiden naar je bank (of bijvoorbeeld alle banken en nog veel andere instituten tegelijk om te kijken welke blijft 'plakken'), dan is dat makkelijk cashen voor zo'n MitM. Wat niet het geval geweest zou zijn met onafhankelijke logins. Als ik daarvoor kies, zou mijn pakkie-an moeten zijn, ja toch niet dan? Waarom moet daar nou weer met zo'n one-size-fits-all verplichting overheen gewalst worden?
Kortom, waarom
moet ik voor mijn digitale doen en laten afhankelijk gemaakt worden van een overheid die zich daar zelf bij herhaling tot volstrekt en abject onkundig heeft laten blijken?
Want laten we wel wezen, uit veiligheidsoverwegingen zou ik dit ook niet in vertrouwen geven bij de de beste leverancier van zulke diensten ooit. Zoveel risico op een plek is gewoon teveel en nergens voor nodig bovendien.