Het Antwerpse stadsbestuur wil tablets gaan gebruiken om beter zicht te krijgen op waar ambtenaren zich tijdens hun werktijden bevinden. Hiervoor wil het bestuur geolocatie of 'track and trace' inschakelen, zo meldt de Belgische krant De Morgen.
Er wordt nu aan een "rechtspositieregeling voor het personeel" gewerkt waarin staat dat het bijhouden van de verplaatsingsgegevens via 'track and trace' enkel is toegestaan als "aan de principes van finaliteit, proportionaliteit en transparantie" is voldaan. Volgens Antwerps personeelsschepen Ludo Van Campenhout is het niet de bedoeling om ambtenaren te controleren en moet het systeem er nog komen.
Gerard Van der Elst van de socialistische vakbond ACOD zegt dat de indruk bestaat dat het stadsbestuur deze technische mogelijkheid al gebruikt om het doen en laten van ambtenaren te controleren. "Dit maken we toch op uit enkele tuchtdossiers die we behandelen als vakbond. Mensen zouden op 'heterdaad' betrapt zijn op plekken waar ze niet hoorden te zitten", aldus Van der Elst.
De Belgische Privacycommissie stelt in een reactie dat een werkgever zijn werknemers mag controleren, indien werknemers dit wordt gemeld, alsmede de reden dat het gebeurt. Daarnaast zijn termen als finaliteit, proportioneel en transparant in het privacybeleid nog veel te vaag, aldus de commissie.
Een bedrijf in Antwerpen dat volgsystemen en track and trace aanbiedt is All-Connects. Het bedrijf heeft een "Regelement voor het gebruik van een track & trace systeem" online staan. Daarin staat precies dezelfde zin over de principes van finaliteit, proportionaliteit en transparantie als die van het Antwerpse stadsbestuur. Het document laat ook weten dat het middel onder andere mag worden ingezet voor "het controleren van de goede en correcte uitvoering van de overeengekomen arbeid door het in kaart brengen van de verplaatsingen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.