image

NBIP ziet aantal internettaps bij providers dalen

dinsdag 3 december 2013, 09:20 door Redactie, 7 reacties

Nederlandse internetproviders die bij de Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) zijn aangesloten hebben vorig jaar in opdracht van de overheid 53 keer een tap verzorgd. Daarbij werd in totaal 1222 uur internet- en telefonieverkeer afgetapt, zo laat de Stichting NBIP vandaag weten.

Volgens de stichting is het opvallend dat het aantal taps voor het eerst sinds de oprichting licht is gedaald, bij een toegenomen aantal deelnemende providers. "Een mogelijke verklaring is het opkomend belang van mobiel internet; de NBIP deelnemers bieden voornamelijk vast internet aan", zo laat de stichting weten.

Aftapbaarheid

De stichting werd in 2002 opgericht met het doel om investeringen voor het kunnen aftappen van internetverkeer over deelnemende internetproviders te verdelen. Inmiddels verzorgt NBIP voor bijna honderd internetaanbieders de wettelijk verplichte aftapbaarheid van hun netwerken.

Reacties (7)
03-12-2013, 15:38 door vimes
Blijkbaar zijn er betere manieren gevonden om te tappen zonder dat de NBIP (tot op heden nog nooit van gehoord) dat ziet.
De NBIP heeft zich met dit bericht netjes voor het karretje van de NSA laten spannen.
03-12-2013, 19:56 door Cybergate
Vreemde club.
Erg weinig informatie.

Vraag me ook af of het juridisch wel mag gezien je als ISP toegang gaat geven tot data van je klanten door een 'derde' (de stichting). De meerwaarde voor ISP's zit hem in het makkelijk afhandelen... maar of dit ook in het belang van de klant is? Ik vraag het me sterk af.

Waarom zit men niet gewoon rechtstreeks bij de CIOT?

53 tapverzoeken op ruim 100 deelnemers....
Dus de helft heeft 1 verzoek gehad.

Is dat de deelname waard?
03-12-2013, 20:43 door wallum
Opmerkelijk dat KPN en XS4ALL kennelijk niet deelnemen.
04-12-2013, 01:32 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-12-2013, 01:34
[Verwijderd]
04-12-2013, 13:42 door Cybergate
Er zijn tientallen tap-kamers.
DE NSA tapt niet in Nederland.... Zucht.
04-12-2013, 13:56 door Anoniem
Door Cybergate: Vreemde club.
Erg weinig informatie.

Vraag me ook af of het juridisch wel mag gezien je als ISP toegang gaat geven tot data van je klanten door een 'derde' (de stichting). De meerwaarde voor ISP's zit hem in het makkelijk afhandelen... maar of dit ook in het belang van de klant is? Ik vraag het me sterk af.

Waarom zit men niet gewoon rechtstreeks bij de CIOT?
53 tapverzoeken op ruim 100 deelnemers....
Dus de helft heeft 1 verzoek gehad.
Is dat de deelname waard?

Er worden in de comments wel een boel dingen door elkaar gehaald. NBIP is 10 jaar geleden door een aantal ISP's opgericht om "met z'n allen" tapapparatuur en software te kopen en zodoende de lasten te delen. Dat moet vanwege de Telecomwet, waarin staat te lezen dat aanbieders van openbare telecommunicatieinfrastructuur hun infra aftapbaar moeten maken. Of je het nu een goed idee vindt of niet, het is de wet.

Aftappen kan alleen door middel van een tapbevel, ondertekend door een officier van justitie. Vaak lopen tapaanvragen via de landelijke tapkamer (en daar is er maar 1 van). De aanvragen die bij deelnemers van NBIP binnenkomen worden door het NBIP Bureau gecontroleerd op juistheid. Als er maar 1 dingetje niet klopt wordt de tap niet uitgevoerd. Dat scheelt een hoop werk en tijd voor de deelnemers.

De NBIP is een onafhankelijke stichting die faciliteert voor 100 ISP's. KPN en XS4ALL (en nog meer grote ISP's) doen het "zelf", zij hebben zelf tap-apparatuur gekocht en in hun netwerk geplaatst. Voor kleinere ISP's is dit niet haalbaar, want de soft- en hardware kost vele tienduizenden euro's. Dat is economisch niet haalbaar als je maar eens in de zoveel jaar een tapbevel ontvangt.

Dan is het lidmaatschap van de NBIP goedkoper. Zie het als een soort coöperatie van ISP's.

Met het CIOT heeft het niets te maken, dat is het centrale opslagpunt voor telecomgegevens zoals NAW gegevens, IP adressen en telefoonnummers die alle ISP's en VOIP providers dagelijks moeten aanleveren. Dat kan gewoon via een beveiligde verbinding, en daar is de NBIP niet voor nodig.
05-12-2013, 08:56 door Anoniem
Door Cybergate: Vreemde club.
Erg weinig informatie.
http://www.nbip.nl/over-nbip/:
De stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers, kortweg NBIP, is in 2002 door een groep van 6 Internet Service Providers opgericht als uitvoeringsinstituut voor tapbevelen.

De primaire doelstelling van de NBIP is om de deelnemers te ondersteunen bij de inrichting en uitvoering van bepaalde wettelijke verplichtingen uit de Telecommunicatiewet. De NBIP houdt deelnemers op de hoogte van relevante nieuwe verplichtingen en ontwikkelingen en organiseert bijeenkomsten met de deelnemers om ervaringen te delen.

Een tab verder kan je zien welke providers van die diensten gebruik maken.

Waarom zit men niet gewoon rechtstreeks bij de CIOT?
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/brochures/2010/07/01/factsheet-ciot/1-j-14522-factsheet-ciot.pdf:
Telecom- en internetaanbieders zijn wettelijk verplicht om
telecom- en internetinformatie van hun klanten beschikbaar
te stellen in het kader van onderzoek. Dat is vastgelegd in het
Besluit verstrekking gegevens telecommunicatie. Het gaat
om persoonlijke informatie: adresgegevens behorende bij
telefoonnummers, IP-adressen en e-mailadressen.
Het CIOT draagt zorg voor zorgvuldige opslag en gebruik van
deze gegevens, volgens wettelijke kaders.

NIBP en CIOT doen heel verschillende dingen. NIBP helpt een aantal providers om tapbevelen uit te kunnen voeren, CIOT slaat een aantal klantgegevens op in een centrale database (zie de gelinkte factsheet, die bevat een overzicht) zodat opsporingsdiensten niet een reeks verschillende partijen hoeven te benaderen voor die gegevens. CIOT heeft zo te zien totaal niets met taps te maken.

Ik neem aan dat de bij NIBP aangesloten providers ook bij CIOT zijn aangesloten. Daar zijn ze namelijk wettelijk toe verplicht, en dat is zo te zien iets anders dan wat NIBP voor ze doet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.