17% van de Nederlandse internetgebruikers zou met een verouderde browser surfen, zo stelt een Duits beveiligingsbedrijf. Cyscon lanceerde enige tijd geleden de website Check-and-Secure.com waar gebruikers kunnen controleren of ze wel over de meest recente browserversie en plug-ins beschikken.
Van de Nederlandse gebruikers die hun systeem lieten controleren bleek dat 17% een verouderde browser gebruikte. Met name IE-gebruikers werken vaak met een onveilige versie. 39% gebruikt namelijk niet de meest recente versie. In het geval van Firefox en Safari is dit respectievelijk 12% en 13%.
Dat de automatische updater van Google Chrome goed werkt blijkt wel uit het feit dat slechts 3% van de Chrome-gebruikers achterloopt. In andere landen om ons heen is het percentage ongepatchte browsers veel groter. Oostenrijk (32%), Denemarken (28%) en Noorwegen (25%) doen het veel slechter. Wereldwijd is 26% van de gebruikte browsers verouderd.
Het is echter de vraag in hoeverre de cijfers overeenkomen met de doorsnee Nederlandse internetgebruiker en er geen vertekend beeld ontstaat omdat bijvoorbeeld meer security-bewuste internetgebruikers de test deden. Volgens de Duitse statistieken is namelijk Firefox de meest gebruikte browser, voor Google Chrome en Internet Explorer. Dit komt niet overeen met de statistieken van andere meetbureaus.
Daarnaast zou slechts een klein deel van de Nederlandse gebruikers browserplug-ins hebben geïnstalleerd, zoals Java, Shockwave Flash, Silverlight en QuickTime. Ook deze cijfers liggen veel lager dan die van andere metingen.
Dat neemt niet weg dat gebruikers hun software, waaronder browsers en plug-ins, up-to-date moeten houden. "Het niet regelmatig updaten van je browser is een beetje hetzelfde als je waardevolle spullen in een geparkeerde auto achterlaten. Het maakt het leven van criminelen net iets makkelijker", aldus Cyscon.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.