Microsoft waarschuwt voor verschillende malware-exemplaren die met gestolen certificaten van softwareontwikkelaars gesigneerd zijn, waardoor het lijkt alsof de malware van een legitiem bedrijf afkomstig is. Door een digitale handtekening kunnen gebruikers zien van wie het programma afkomstig is.
Ook maakt het duidelijk dat er sinds het signeren niet met de inhoud van het programma is geknoeid. Het signeren van malware met een geldig certificaat biedt dan ook verschillende voordelen voor cybercriminelen. Zo kan het helpen om bepaalde beveiligingsmechanismes van het besturingssysteem en virusscanner te omzeilen.
Het signeren van malware met geldige certificaten is de afgelopen jaren dan ook flink gestegen. Het gaat hier echter om certificaten die de malwaremakers bij Certificate Authorities hebben aangevraagd. Dit zijn de partijen die certificaten uitgeven en vaak niet weten dat het uitgegeven certificaat voor kwaadaardige doelen wordt gebruikt.
Het gebruik van gestolen certificaten van bestaande softwareontwikkelaars komt echter zelden voor, aldus Microsoft. Recentelijk heeft de softwaregigant verschillende malware-exemplaren ontdekt die met gestolen certificaten gesigneerd zijn. Het gaat om twee nep-virusscanners genaamd FakePav en Winwebsec en een Trojaans paard genaamd Ursnif.
Winwebsec kwam in november al in het nieuws, omdat het het certificaat van een ingenieursbureau uit Enschede gebruikte. De scareware, die zich op computers als "Antivirus Security Pro" voordoet, zou in totaal 12 gestolen certificaten van legitieme bedrijven hebben gebruikt.
Microsoft waarschuwt softwareontwikkelaars dan ook om hun privésleutels voor het signeren goed te beveiligen. Er is namelijk verschillende malware in omloop die in staat is om certificaten en de bijbehorende privésleutel te stelen, waarna die door de malwaremakers te gebruiken zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.