Amerikaans telecombedrijven willen niet voor de NSA de telefoongegevens van Amerikaanse burgers bewaren, zoals president Barack Obama waarschijnlijk vrijdag zal aankondigen. De telco's maken zich zorgen over mogelijke rechtszaken en de kosten die de opslag en aanlevering met zich meebrengt.
Vanwege alle kritiek op het functioneren van de NSA zal Obama vrijdag verschillende hervormingen aankondigen. Eén van de hervormingen heeft vermoedelijk betrekking op de opslag van metadata van telefoongesprekken. Dit zou straks niet meer door overheidsdiensten zoals de NSA moeten worden gedaan, maar door telecombedrijven of een derde partij.
Telecombedrijven zitten hier echter niet op te wachten. Zowel de bestuurders als advocaten van de telco's hebben tijdens vertrouwelijke gesprekken met overheidsfunctionarissen aangegeven dat ze de data niet willen opslaan, zo meldt de Associated Press. Als het aan de telecombedrijven ligt houdt de NSA gewoon de controle over het surveillanceprogramma.
De grootste obstakels zijn de juridische aansprakelijkheid en de kosten. De telecombedrijven zouden kunnen worden aangeklaagd als er ongeautoriseerde toegang tot de gegevens plaatsvindt. Een ander discussiepunt is de duur van de opslag. Een adviescommissie van Obama adviseert dat de telefoondata twee jaar wordt bewaard, terwijl de NSA minimaal een periode van drie jaar wil.
Daarnaast moet alle data gestandaardiseerd worden. Om aan deze eisen tegemoet te komen moeten telecombedrijven hun opslaginfrastructuur aanpassen en meer advocaten en technisch personeel in dienst nemen om aan de verzoeken van de NSA tegemoet te komen.
Ook is het de vraag of het iets zal uitmaken voor de privacy van burgers. "De overheid is gewoon bezig om de dataverzameling aan bedrijven te outsourcen", zegt David Sobel, advocaat van de Electronic Freedom Foundation. "Vanuit een privacyperspectief blijft het resultaat hetzelfde."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.