De studenten die de politie Kennemerland inzette om bij de bestrijding van cybercrime te helpen, zijn alweer gestopt, zo blijkt uit antwoord van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Volgens de minister, die op vragen van D66-Kamerlid Berndsen reageerde, betrof het een pilot waarbij interne en externe deskundigen samen met het Openbaar Ministerie strafbare feiten op internet aanpakten.
"De werkzaamheden van de externe deskundigen, onder wie studenten, beperken zich tot het themagericht signaleren binnen open bronnen op internet. Dit houdt in dat zij actief zijn in de fase voorafgaand aan (eventuele) opsporing, zonder dat er gebruik hoeft te worden gemaakt van opsporingsbevoegdheden", aldus Opstelten.
Pilot
De externe deskundigen werkten op anonieme computers van de politie, en maakten daarbij geen gebruik van hun eigen naam of een andere naam. De pilot is inmiddels afgelopen en was gericht op het aanpakken van de handel in illegale drugs en valse medicijnen op internet en het aanpakken van online loverboys. De Raad van Korpschefs zal de resultaten nu bekijken en bepalen of er een vervolg komt.
Volgens Opstelten was de privacy van internetgebruikers niet in het geding, aangezien de studenten alleen open bronnen gebruikten. "Als wordt overgegaan tot een opsporingsonderzoek, worden door opsporingsambtenaren de wettelijke bevoegdheden en bestaande werkwijze van de politie gehanteerd, waarmee de privacy van burgers op internet is gewaarborgd."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.