image

Op internet patrouillerende studenten weer offline

maandag 13 augustus 2012, 12:25 door Redactie, 5 reacties

De studenten die de politie Kennemerland inzette om bij de bestrijding van cybercrime te helpen, zijn alweer gestopt, zo blijkt uit antwoord van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Volgens de minister, die op vragen van D66-Kamerlid Berndsen reageerde, betrof het een pilot waarbij interne en externe deskundigen samen met het Openbaar Ministerie strafbare feiten op internet aanpakten.

"De werkzaamheden van de externe deskundigen, onder wie studenten, beperken zich tot het themagericht signaleren binnen open bronnen op internet. Dit houdt in dat zij actief zijn in de fase voorafgaand aan (eventuele) opsporing, zonder dat er gebruik hoeft te worden gemaakt van opsporingsbevoegdheden", aldus Opstelten.

Pilot
De externe deskundigen werkten op anonieme computers van de politie, en maakten daarbij geen gebruik van hun eigen naam of een andere naam. De pilot is inmiddels afgelopen en was gericht op het aanpakken van de handel in illegale drugs en valse medicijnen op internet en het aanpakken van online loverboys. De Raad van Korpschefs zal de resultaten nu bekijken en bepalen of er een vervolg komt.

Volgens Opstelten was de privacy van internetgebruikers niet in het geding, aangezien de studenten alleen open bronnen gebruikten. "Als wordt overgegaan tot een opsporingsonderzoek, worden door opsporingsambtenaren de wettelijke bevoegdheden en bestaande werkwijze van de politie gehanteerd, waarmee de privacy van burgers op internet is gewaarborgd."

Reacties (5)
13-08-2012, 12:38 door Anoniem
handel in illegale drugs en valse medicijnen op internet en het aanpakken van online loverboys

Oftewel: de studenten moesten deze wetsovertreders in de val lokken en/of gegevens vrijkrijgen..
13-08-2012, 12:59 door DeliciouslyImperfect
Door Anoniem:
handel in illegale drugs en valse medicijnen op internet en het aanpakken van online loverboys

Oftewel: de studenten moesten deze wetsovertreders in de val lokken en/of gegevens vrijkrijgen..
Hoeft niet. Het kan ook dat ze op zoek zijn gegaan naar mensen / websites die uit zichzelf aanboden aan iedereen. dan hoef je geen contact te leggen, maar kun je wel zeggen dat er reden is voor verder onderzoek. Met name voor valse medicijnen zijn volgens mij vaak gewoon hele websites opgetuigd.
13-08-2012, 13:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-08-2012, 14:28 door Anoniem
Door Peter V: Wat wel zorgelijk is, is dat personen met opsporing van strafbare feiten bezig zijn, terwijl ze geen opsporingsbevoegdheid hebben. Als zo'n zaak voor de rechter komt, dan heb je geheid een vormfout, en kun je de verdachte(n) naar huis sturen.

Hoeft niet, wanneer een student op een website iets ziet dat op een strafbaar feit lijkt, kan hij dit melden. Pas dan volgt een strafrechtelijk onderzoek.

Anders zou de politie ook nooit iets kunnen doen, wanneer een burger belt met de mededeling dat hij een inbraak ziet.
13-08-2012, 17:35 door Anoniem
Door Peter V:
Oftewel: de studenten moesten deze wetsovertreders in de val lokken..
Het lijkt me sterk dat deze studenten - onder supervisie van de politie - het misdrijf van uitlokking zouden uitvoeren. Een beetje kort door de bocht.

Als je de reactie van de minister (https://t.co/oBLUB9bc) leest zie je:


Vraag 5
Wat zijn risico’s voor uitlokking?

Antwoord 5
Er is geen sprake van uitlokking. De suggestie dat in deze pilot studenten als lokaas zouden worden ingezet, is onjuist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.