image

Elektronisch patiëntendossier voor heel Noord-Nederland

dinsdag 11 februari 2014, 10:53 door Redactie, 16 reacties

Ziekenhuizen in Noord-Nederland stappen over op één computernetwerk, waardoor straks alle patiëntgegevens door iedere arts in een willekeurig ziekenhuis zijn op te roepen. Het is de eerste keer dat er in Nederland een gezamenlijk ICT-netwerk van deze omvang in gebruik wordt genomen.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. In Noord-Nederland bestaan verschillende netwerken voor de uitwisseling van medische gegevens tussen de ziekenhuizen. De netwerken zijn op basis van de internationale 'IHE-XDS' standaard opgezet. Ondanks dat deze standaard de mogelijkheid voor één geïntegreerde infrastructuur biedt, waren de netwerken tot nu toe echter apart opgezet, met ieder een eigen 'regime' en eigen beheer.

Regionale infrastructuur

Eind 2011 hebben alle betrokken ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe besloten om tot één regionale IT-infrastructuur voor de uitwisseling van medische gegevens te komen. In 2011 was de patiëntenorganisatie Zorgbelang Drenthe nog tegenstander van het EPD, maar dat is nu veranderd "Wij hadden er vooral bezwaar tegen dat in dat landelijke systeem patiënten niet vooraf toestemming hoefden te geven", zegt directeur Jan van Loenen van Zorgbelang tegenover het dagblad. "Dat is nu wel goed geregeld, begrijp ik."

Stichting GERRIT ondersteunt de ziekenhuizen bij het in gebruik nemen van het gemeenschappelijke netwerk. Ook volgens directeur Wim Hodes is de privacy nu anders beschermd dan bij het oorspronkelijke EPD het geval was. "Als een arts in het ziekenhuis gegevens in het systeem wil zetten, vraagt hij eerst aan de patiënt of het goed is dat collega's in andere ziekenhuizen de gegevens in kunnen zien." Vanavond organiseert GERRIT in Drachten een kick-off van het IHE-XDS-systeem.

Reacties (16)
11-02-2014, 11:01 door Anoniem
toch fijn; half jaar geleden bij ziekenhuis geweest, met post-it stonden de fucking login gegevens op scherm; voor iedereen inzichtelijk.

eigenwijs dat ik ben, uiteraard de login geprobeerd, en wat blijkt; volledig inzicht patienten dossier, en dan niet alleen die van mij.....

kun je nog zo? mooi systeem maken - maar wanneer de gebruiker vanuit gemakzucht de login erbij heeft liggen, liggen binnen no time alle dossiers op straat

misschien maar eens in praktijk brengen en volgende keer data overzetten naar stick - kijken hoe enthousiast men dan nog is.
11-02-2014, 11:07 door Anoniem
"Ook volgens directeur Wim Hodes is de privacy nu anders beschermd dan bij het oorspronkelijke EPD het geval was. "Als een arts in het ziekenhuis gegevens in het systeem wil zetten, vraagt hij eerst aan de patiënt of het goed is dat collega's in andere "

Dit klinkt inderdaad 100% betrouwbaar. Gaat u maar rustig slapen ...
11-02-2014, 11:09 door Anoniem
Dat dokters en artsen je dossier kunnen inzien zullen niet echt veel mensen problemen mee hebben. De problemen komen wanneer verzekeringen en andere (criminele) organisaties toegang krijgen tot deze systemen, waardoor ze een "op maat" toegesneden informatie profiel/offerte kunnen maken. Dat laatste zal waarschijnlijk helaas een kwestie van tijd zijn.
11-02-2014, 11:31 door Anoniem
Kijken wie eerder langkomt om eens lekker te gaan grasduinen: De po-li-tie of de belastingdienst.

"Privacy? Maar wij zijn van de overheid, meneertje!"
11-02-2014, 11:54 door Preddie
Voor het geval je daar in één van de ziekenhuizen komt te liggen of van je zorgverzekering moet; waar moeten we bezwaar aantekenen ? Iemand al een idee ?
11-02-2014, 12:25 door Anoniem
De patient moet uitdrukkelijk toestemming geven aan behandelde arts dat gegevens gedeelt mogen worden met andere ziekenhuizen.
11-02-2014, 13:11 door Mysterio
Door Predjuh: Voor het geval je daar in één van de ziekenhuizen komt te liggen of van je zorgverzekering moet; waar moeten we bezwaar aantekenen ? Iemand al een idee ?
Dit
"Als een arts in het ziekenhuis gegevens in het systeem wil zetten, vraagt hij eerst aan de patiënt of het goed is dat collega's in andere ziekenhuizen de gegevens in kunnen zien."
lijkt me werkbaarder dan je zorgverzekering lastigvallen.
11-02-2014, 13:18 door Anoniem
"in een willekeurig ziekenhuis"

"alle betrokken ziekenhuizen"

Ok...?? Puike berichtgeving. NOT!


Het UMCG te Groningen is momenteel bezig met het uitrollen van een *intern systeem*, wat schijnbaar nog wel een tijd gaat duren (jaar+) voor deze daadwerkelijk in gebruik genomen gaat worden. Dit ziekenhuis is dus (nog?) niet aangesloten op het in dit artikel vermelde systeem.

De persoon die ik net (meermalen) aan de lijn had, gaf aan dat ze mijn meerdere punten van kritiek bij haar leidinggevenden zou neerleggen. Aangezien het bleek dat er nogal een gebrek aan info bleek te zijn. Qua informatievoorziening en algemene kennis m.b.t. het EPD. (zij bleken er o.a. niet van op de hoogte te zijn, dat na het afschieten van het landelijke EPD [2011] in de 1e kamer, dit uit handen is gegeven aan derden.)


@Predjuh, bij mij (op dit moment) onbekend waar je hier evt. bezwaar tegen kan aantekenen.
11-02-2014, 13:43 door Anoniem
Tjee, ik herinner mij nog dat de 1e kamer een uniek unaniem en ferme NEE uitsprak tegen het EPD.
Nieuwe afkorting, nieuwe ronde nieuwe kansen. Volgend onderwerp; stemcomputers.
11-02-2014, 16:05 door Preddie
Door Mysterio:
Door Predjuh: Voor het geval je daar in één van de ziekenhuizen komt te liggen of van je zorgverzekering moet; waar moeten we bezwaar aantekenen ? Iemand al een idee ?
Dit
"Als een arts in het ziekenhuis gegevens in het systeem wil zetten, vraagt hij eerst aan de patiënt of het goed is dat collega's in andere ziekenhuizen de gegevens in kunnen zien."
lijkt me werkbaarder dan je zorgverzekering lastigvallen.

Sorry maar aan jou reactie kan ik geen touw vastknopen ...

lijkt me werkbaarder dan je zorgverzekering lastigvallen.

Hoe bedoel je dat? In deze context heb je helemaal niks te maken met de zorgverzekering. Huidig maak je ook bezwaar via de huisarts of het centraal landelijk punt. Ik vraag me daarom af of je het verhaal niet verkeerd geïnterpreteerd hebt ?

"Als een arts in het ziekenhuis gegevens in het systeem wil zetten, vraagt hij eerst aan de patiënt of het goed is dat collega's in andere ziekenhuizen de gegevens in kunnen zien."

Dit is niet helemaal waar ik op doel. Ik bedoel een bezwaar tegen het systeem dat locatie overschrijdend is. Ik kan best tegen de arts zeggen dat andere artsen mijn gegevens niet mogen in zien. A lijkt het me beter om dit via machtigingen te doen i.p.v. zeggen en B heb ik bezwaar dat gegevens in een "systeem" te recht komen op elke willekeurig locatie is te raadplegen..... Het gaan mij niet zo zeer omdat andere artsen er niet bij kunnen maar puur de mogelijkheid om legaal of illegaal het dossier overal in elk willekeurig ziekenhuis op te roepen.

En wat als je dus bezwaar maakt bij de arts, krijgt deze dan een tweede systeem dat alleen lokaal toegankelijk is voor de arts ? Of gaat hij dan helemaal niet aan dossier opbouw doen? Misschien een idee, maar kijk eens naar België daar krijg ik mijn eigen dossier mee zodat ik het overal mee naar toe kan nemen. Daarnaast zijn ze in België van mening dat het MIJN gegevens zijn, wat zij niet bewaren daar hoeven ze niet verantwoordelijk voor te zijn, kunnen ze niet verliezen noch en kan ook niet misbruikt worden.
11-02-2014, 17:00 door Anoniem
Ik neem aan dat alleen patienten die toestemming geven in dat dossier komen.
Ongevraagd mag dat niet,omdat het om persoonlijke gevens gaat.
11-02-2014, 17:36 door Anoniem
"Ik neem aan ..."

En daar ga je dus de mist in. Een aanname is niet per definitie een vaststaand feit, zoals je behoort te weten.

Op het moment dat je aangeeft niet in een of ander brak en onveilig systeem terecht wil komen, komen je persoonlijke gegevens dus in dat systeem terecht.
11-02-2014, 17:38 door Anoniem
Door Anoniem: Ik neem aan dat alleen patienten die toestemming geven in dat dossier komen.
Ongevraagd mag dat niet,omdat het om persoonlijke gevens gaat.
Waarom neem je dat aan? Beter nog, hoeveel keus heb je nou helemaal als doodzieke patient? Voor je het weet zegt het ziekenhuis dan "nou dan kunnen we u niet helpen hoor mevrouwtje, ga maar naar een ziekenhuis in Overijssel". Natuurlijk zeg je "doe maar wat u het beste vindt, dokter", als je al iets kan zeggen. Die toestemming is dus een wassen neus.
12-02-2014, 08:27 door Anoniem
ICT en ziekenhuizen is een puinzooi, een gemiddeld Academisch ziekenhuis heeft honderden ICT oplossingen waarbij heel veel ICT bedrijven betrokken zijn. Daarnaast zijn er ook nog de specialisten die graag hun eigen speeltjes willen hebben en die ook allemaal maar moeten worden aangesloten. Als je dit tegen de echt grote ziekenhuizen gaat afzetten dan kan er echt over een ICT catastrofe worden gesproken. Met deze wetenschap in het achterhoofd eens naar het EPD kijkende kan ik alleen maar concluderen dat dat volledig de mist in zal moeten gaan. Het is in veel ziekenhuizen kinderlijk eenvoudig om toegang tot gegevens te krijgen, zelfs tot medicijnen als je een beetje je best doet en een mooi verhaal ophangt.
Nee, voor een veilige ICT omgeving moet je niet in de Nederlandse ziekenhuizen zijn.
12-02-2014, 09:27 door Anoniem
Berichtgeving klopt niet. Dit betreft niet het/een EPD maar een infrastructuur voor de uitwisseling van medisch beeldmateriaal.
13-02-2014, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem: Berichtgeving klopt niet. Dit betreft niet het/een EPD maar een infrastructuur voor de uitwisseling van medisch beeldmateriaal.
Dat is net zo goed medisch gevoelig, en waarom zou zoiets alleen maar voor beelden gebruikt blijven worden? Je hebt het, dus waarom niet ook voor niet-beelden? Als nu niet dan later wel. Dus de discussie moet nog steeds gevoerd worden alsof het de hele rataplan betreft. Daarbij, de gegeven bron bericht letterlijk over alle medische gegevens. Dus waar haal jij vandaan dat het dat niet zou zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.