Vanaf 1 januari 2013 gaat het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) van start, waarbij toestemming van de patiënt centraal staat. "Opt-in betekent dat de patiënt zelf nadrukkelijk toestemming moet geven voor het uitwisselen van patiëntgegevens. Het gaat hier om zowel regionale als landelijke uitwisseling van gegevens", aldus de stichting Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC). De eis van toestemming geldt ongeacht het systeem dat gebruikt wordt.
"Dus of er gegevens opgevraagd worden via OZIS of via LSP of via welk ander systeem doet niets af aan het wettelijke toestemmingvereiste", zo laat het RZCC weten. Het EPD werd eerder door de Eerste Kamer afgeschoten. Huisartsen, apothekers en de Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie besloten het EPD nieuw leven in te blazen.
Gegevens
"In het dossier staat welke medicatie je de laatste zes maanden voorgeschreven hebt gekregen en het bevat een samenvatting van belangrijke informatie met betrekking tot je gezondheid", zegt Corien Snijder van het RZCC tegenover het Eindhovens Dagblad.
"De dienstapotheek, de waarnemend huisarts, je specialist, eigenlijk iedere zorgverlener die jou op dat moment hulp verleent, moet bij die gegevens kunnen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.