Over een maand probeert de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) via een rechtszaak de uitrol van het nieuwe elektronisch patiëntendossier te laten verbieden. Wanneer de rechtbank dit volgt komt er een einde aan een landelijk uitwisselingssysteem van medische persoonsgegevens waarbij eenmalige toestemming van burgers ertoe leidt dat tot in lengte van jaren allerlei gegevens kunnen worden ingezien door grote groepen zorgverleners, aldus de vereniging.
Die stelt verder dat huisartsen en apothekers het afgelopen jaar met premies gelokt zijn om zich bij het Landelijk Schakelpunt (LSP) aan te sluiten en om Nederlandse burgers over te halen toestemming te geven hun medische gegevens in te laten zien. "Dit is in vele gevallen gebeurd op basis van vertrouwen in de zorgverlener zonder dat de burger goed geïnformeerd was over de consequenties van het geven van deze (opt-in) toestemming", zo laat de vereniging weten.
Minder burgers dan verwacht blijken in te stemmen met de uitwisseling van hun medische gegevens door aansluiting op het LSP. De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) die het LSP organiseert en beheert, verwachtte dat 50 procent van alle patiëntendossiers bij de huisarts en 30 procent van de medicatiedossiers bij de apotheek eind 2013 zou zijn aangesloten. Half februari is pas 9 procent van deze dossiers aangemeld.
Begin februari bespraken de VZVZ-convenantpartners de mogelijkheid om de oorspronkelijke opt-in-streefcijfers, neerwaarts bij te stellen. Volgens VPHuisartsen proberen zorgverzekeraars en bestuurders van zorgkoepels op allerlei manieren het aantal aangemelde dossiers omhoog te krijgen, maar zonder veel succes. Huisartsen kunnen extra betalingen en verlaagde aansluitkosten tegemoetzien indien zij hun patiënten weten over te halen zich in te schrijven voor het LSP.
"Hoewel de LHV haar leden in 2012 verzekerde dat aansluiting op het LSP geen contractuele verplichting is, leggen zorgverzekeraars in de niet-onderhandelbare contracten voor 2014 in dit verband opnieuw inspanningsverplichtingen vast. In feite zet dit huisartsen en hun patiënten onder druk om mee te werken aan het LSP", zo laten de huisartsen weten. Die vragen zich verder af hoelang zorgverzekeraars nog zorgpremiegelden kunnen blijven investeren in dit kostbare en grootschalige systeem, aangezien burgers er niet warm voor blijken te lopen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.