image

Speciale laptop voor vertrouwelijke gegevens

zaterdag 13 oktober 2012, 17:01 door Redactie, 9 reacties

Een Amerikaans bedrijf heeft een speciale laptop ontwikkeld om vertrouwelijke informatie geheim te houden, en het apparaat is door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA goedgekeurd. De TACLANE MultiBook laptop van General Dynamics C4 Systems is door de National Security Agency gecertificeerd om netwerkcommunicatie op het niveau "Geheim" en lager te beveiligen. Daardoor kunnen overheidsorganisaties en politiediensten de MultiBook gebruiken.

De speciaal beveiligde laptop kan tegelijkertijd op zowel geclassificeerde netwerken, ongeclassificeerde netwerken en het internet werken. Ook beschermt het alle gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen middels encryptie. Voor de laptop door de NSA werd goedgekeurd waren meerdere computers nodig om geclassificeerde en ongeclassificeerde informatie te benaderen of om met het internet verbinding te maken.

Dell
"Om hetzelfde veiligheidsniveau te krijgen dat de nieuwe computer biedt, zouden gebruikers drie of meer informatiebeveiligingsapparaten nodig hebben", zegt Chris Marzilli, president van General Dynamics C4 Systems.

Uit de specificaties blijkt dat het om een aangepaste Dell Latitude E6430 gaat, die van verschillende beveiligingsmaatregelen is voorzien, waaronder encryptie, cryptografische tokens en andere aanpassingen om met vertrouwelijke gegevens om te gaan. Terwijl een normale Dell E6430 tussen de 1.000 en 1.200 euro kost, heeft de MultiBook een prijskaartje van 4.500 euro.

Reacties (9)
13-10-2012, 20:32 door S-q.
".....ontwikkeld om vertrouwelijke informatie geheim te houden, en het apparaat is door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA goedgekeurd......."

Waarom ben ik nu achterdochtig?
Ik ga een briefje aan het schrijven met mijn Parker.
13-10-2012, 21:55 door Anoniem
door S-q.:Ik ga een briefje aan het schrijven met mijn Parker.
Dat zou ik maar niet doen als ik jou was.
Parker is ook amerikaans: http://en.wikipedia.org/wiki/Parker_Pen_Company
13-10-2012, 22:41 door cyberpunk
Een Amerikaans bedrijf heeft een speciale laptop ontwikkeld om vertrouwelijke informatie geheim te houden, en het apparaat is door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA goedgekeurd.

Die laptop zou net zo goed uit China kunnen komen... goedgekeurd door de Communistische Partij van China.
13-10-2012, 23:03 door Anoniem
Als hij ontwikkeld is voor de Amerikaanse markt, maakt het niet zo heel erg veel uit dat er back doors in zitten zodat de NSA/FBI/CIA mee kan luisteren. Ze promoten het immers voor politie, brandweer en dergelijke. Het lijkt me belangrijker dat andere landen niet mee kunnen luisteren dan dat de NSA niet mee kan luisteren.

Maar daarbuiten is het wel zo dat ik dit toestel ook niet echt zou vertrouwen. Als bedrijf - Amerikaans of niet - zou ik het niet onmiddellijk gaan kopen. Ook al door de heel erg dure prijs.
14-10-2012, 00:03 door Anoniem
Mijn laptop(vertouwelijk) is nog veiliger zonder netwerk...lol
14-10-2012, 10:50 door Anoniem
Ach schandalig zo duur,ook dit is weer te hacken hoor,vroeg of laat zal er weer gemeld worden dat ook deze computers zijn gehackt.
Alles wordt nooit waterdicht,en zal nooit waterdicht worden.
14-10-2012, 13:17 door Anoniem
De speciaal beveiligde laptop kan tegelijkertijd op zowel geclassificeerde netwerken, ongeclassificeerde netwerken en het internet werken

Maakt deze laptop het dan ook makkelijker om geclassificerde data door te schuiven naar ongeclassificeerde netwerken, en internet? of is copy paste tussen de verschillende data stores uitgezet?
14-10-2012, 13:53 door TD-er
En er is dus nu een product te bestellen bij Dell, waarmee je onkunde en onzorgvuldig gedrag voortijdig kunt afkopen.
"Jamaar ik heb voldoende maatregelen genomen want ik heb een <vul model in>"

Als ik een suggestie voor de naam mag geven: "aflaat", of iets internationaler: "indulgentia".
15-10-2012, 13:01 door Anoniem
Net of je er een sticker "steel mij!" op plakt.

Maar gekheid op een stokje: Een OS dat meerdere security zones en administrative zones tegelijk aankan, dat hebben we als open source nodig. En niet alleen omdat het handig is voor de amerikanen. Met de ene VM doe je privézaken, met de andere dingen voor je werk... en de inhoud van die VM wordt dan ook door het bedrijf onderhouden. Of als freelancer, voor iedere klant een aparte VM. En dat concept dan op je laptop maar ook op je oh-zo-slimme telefoon.

En dan niet van die ranzige software binnen die VMs draaien, grapjas, en al helemaal niet daarbuiten. Iets wat een klein beetje stevig is mag wel. En doe dat dan ook gelijk maar open source. Kunnen we kijken wie er allemaal meegluren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.