Goede reacties met argumenten van Whizzman en Anoniem@13:27!
Echter, bekijk het eens vanuit het perspectief van de eigenaar van de site (volgens Cryptografie één van de grootste bedrijven van Nederland, en in mijn ervaring hebben die meer juristen dan ICT beheerders in dienst). Ik ga in deze post dus een beetje "advocaat van de duivel" spelen.
Dat bedrijf heeft ooit een FTP site in het leven geroepen om bestanden met resellers uit te kunnen wisselen. Stel dat die resellers daarop moesten inloggen maar dat op enig moment, t.g.v. een mensenlijke fout, anonieme FTP per ongeluk is opengezet zonder dat men zich heeft gerealiseerd. Of dat
tijdelijk anonieme FTP mogelijk is gemaakt maar men vergeten is dit weer dicht te zetten.
Als er op het web geen links naar die FTP site worden geadverteerd (vooral als deze via Google niet te vinden zijn) dan zal een advocaat van het bedrijf al snel argumenteren dat je de sitiatie kunt vergelijken met een huis waarvan men vergeten is het raam dicht te doen. Cryptografie ontdekt bij toeval (of door het scannen van Internet IP-adressen op openstaande poort 21) dat dit raam openstaat, kruipt naar binnen en maakt (tijdelijke?) kopiën van de documenten die hij daar aantreft (om documenten te kunnen inzien zullen deze via FTP naar zijn PC zijn gedownload, of hij ze daarna bewaart weet ik niet).
Nu lees ik ook:
Door Cryptografie op 2012-10-19 20:52: Alleen ik wil er wel wat voor terug krijgen
Dat is een gevaarlijke opmerking. Juristen van de tegenpartij zullen dit onmiddellijk als een "zakelijk belang" o.i.d. uitleggen. Ik neem aan dat Cryptografie niet over bewijsmateriaal beschikt (bij voorkeur een ondertekend schrijven) waarin het betreffende bedrijf hem heeft gevraagd een security assessment uit te voeren op de infrastructuur van dat bedrijf.
Met andere woorden, een anoniem persoon die zich op security.nl "Cryptografie" noemt loopt om ons bedrijf op zoek naar openstaande ramen, vindt er één die wij perongeluk open hebben laten staan, kruipt naar binnen, maakt kopiën van vertrouwelijke documenten en begint ons nu te chanteren...
Wat wil Cryptografie hiermee bereiken? Aantonen dat er fouten worden gemaakt waardoor vertrouwelijke informatie "op straat" ligt? N.b. het gaat hier niet om een gevonden USB stick; de "technische ingreep" uit het wetboek van strafrecht zou best wel eens van toepassing kunnen zijn indien naar openstaande poort 21 is gezocht. Het wordt heel lastig als het bedrijf over logging beschikt van het scannen op die poort in haar IP-range vanaf het thuis-IP-adres van Cryptografie.
Een rechter zou wel eens mee kunnen gaan met de argumentatie dat zulk onderzoek
in het algemeen (uit eigen beweging, d.w.z. zonder opdracht van het bedrijf zelf of een onderzoekjournalist) helemaal niet nodig is, omdat het gangbaar is dat dit soort fouten door bedrijven worden gemaakt, en de acties die Cryptografie naar aanleiding van zijn vondst meent te moeten ondernemen, disproportioneel zijn.
Indien het daarbij ook nog eens om nauwelijks vertrouwelijke gegevens gaat vervalt tevens het argument van journalistieke waarde van de "ontdekking". Dat degradeert Cryptografie tot een soort McKinnon (zie
http://www.security.nl/artikel/43582/1/%27McKinnon_was_niet_eens_goed_in_hacken%27.html) die in eigenbelang rondstruint in andermans bezittingen.
Cryptografie komt op mij over als iemand die z'n hart (nog) op de goede plaats heeft en in zijn (of haar?) carrière nog veel goeds kan doen voor Nederland. Geef je vondst door aan het bedrijf maar laat het rusten als ze er niets mee doen. Fight the good fight, maar gooi niet je carière weg met zinloze uitstapjes waarin je je gelijk probeert te krijgen!