Door Anoniem:
Wat dan, dat ze ter vergelijking van die campagne een duurdere variant linux en omgeving hadden gekozen?
Bijvoorbeeld. Die hogere 'cost of ownership' ging er bijvoorbeeld van uit dat je Linux op een IBM z-series draaide, wat niet bepaald goedkope machines zijn. Misschien gold dat niet voor alle varianten van de campagne, maar in Engeland hebben ze dat in advertenties gebruikt en de Britse tegenhanger van de reclamecodecommissie heeft ze daarvoor op hun vingers getikt. Ook herinner ik me bijvoorbeeld dat je op Linux alle software die je wilde gebruiken zelf zou moeten compileren. Volslagen onzin, dat. Er werd beweerd dat je sommige dingen helemaal niet op Linux
kon doen. Dat was alleen zo geformuleerd dat enkel hun eigen implementatie aan de omschrijving voldeed, in werkelijkheid was de functie in meerdere implementaties voorhanden op Linux. Strikt genomen is dat misschien geen leugen, in mijn boek is dat er wel een. Ik herinner me echt niet meer alle details, maar wel dat die website, en allerlei documenten die Microsoft verspreidde, er vol mee stonden, veel te veel om misverstanden te zijn. Ik vond het ver gaan.
Of dat FOSS een heel arsenaal aan patenten van Microsoft gebruikt?
Misschien moet je je eens afvragen wat een patent eigenlijk is: een tijdelijk monopolie dat een uitvinder krijgt in ruil voor het publiek maken van de uitvinding. Het doel is nadrukkelijk NIET het beschermen van de uitvinder, maar het voorkomen dat uitvindingen niet verloren gaan voor de samenleving omdat ze nooit openbaar gemaakt worden. In Amerika staat dat in zoveel woorden in de grondwet. De uitvinder maakt alles bekend, en krijgt in ruil daarvoor de gelegenheid er geld mee te verdienen zonder bang te hoeven zijn voor anderen die ermee aan de haal gaan.
Nu Microsoft. Die beschuldigde Linux ervan iets van 239 patenten te schenden. De Linux-gemeenschap vroeg: welke dan? Microsoft heeft stelselmatig
geweigerd dat te vertellen. Waarom? Patenten zijn toch openbaar? Waar zijn ze bang voor? Dat Linux stopt inbreuk te maken door dingen op een andere manier op te lossen? Als het gaat om het gebruiken van iets dat van jou is zou dat toch precies de bedoeling moeten zijn? Of is het probleem, zoals met zo veel softwarepatenten, dat binnen de kortste keren oudere toepassingen dan het patent worden gevonden en andere argumenten waarom het patent onterecht verstrekt is? Microsoft valt Linux niet rechtstreeks aan, maar wel bedrijven die het gebruiken, met name Android (hoewel Google zelf met rust wordt gelaten). De patenten waar die bedrijven mee om de oren worden geslagen worden niet openbaar gemaakt, er wordt een regeling getroffen, en een NDA ondertekend, zodat iedereen zijn mondje houdt. En hier geldt hetzelfde: patenten zijn al openbaar, dus waarom zou je voor je houden om welke het precies gaat,
tenzij je helemaal niet wilt dat het probleem wordt opgelost? Microsoft heeft hier een sterke verdenking op zich geladen vooral de onzekerheid in stand te willen houden, en dat is een typische FUD-tactiek.
Een paar patenten zijn wel bekend geraakt, zoals die rond FAT. Met Windows95 moest dat worden uitgebreid met lange bestandsnamen, zonder DOS-versies die dat niet kenden onbruikbaar te maken, en dat is simpelweg gedaan door het weg te stoppen in directory-entries die door de oude DOS-versies als vervallen werden beschouwd. Een oplossing die behoorlijk recht voor zijn raap is, iedere programmeur lost voortdurend problemen op die vaak heel wat ingewikkelder zijn dan dit. Is dat een patent waard? Het uitgangspunt is dat voor de hand liggende dingen niet gepatenteerd kunnen worden. Iets dat op het niveau van dagelijks werk voor menigeen ligt, routinematig gedaan wordt bedoel ik, zou als voor de hand liggend en niet patenteerbaar aangemerkt moeten worden. Helaas is, dankzij slimme advokaten die in rechtzaken de grenzen hebben verlegd, de tegenwoordige praktijk totaal anders. Ooit was software helemaal niet patenteerbaar. Geleidelijk aan groeit het besef in de VS dat hun patentsysteem vaak innovatie niet meer bevordert maar juist belemmert. Dat is nadrukkelijk nooit de bedoeling geweest van dat systeem. Wees heel wantrouwig als wie dan ook met softwarepatenten schermt, de meeste zijn te onzinnig voor woorden en worden gebruikt om vuil spel te spelen.
En is uiteindelijk niets anders dan de Apple campagnes of zelfs Linux Torvalds biased FUD verspreiding over Windows.
Iedereen doet hier aan mee, maar alleen MS word erop afgerekent, dat vind ik dan wel weer grappig.
Microsoft is er ook behoorlijk ver mee gegaan, en tegenover een groep die mondig is. Dan krijg je tegengas. Als ik IT-fora lees dan zie ik eindeloos veel techneuten die ontzettend kritisch tegenover Apple staan, en als Linus Torvalds onzin uitkraamt (of als iemand dat vindt) dan krijgt hij dat gewoon te horen, afgaande op discussies op lkml die ik gelezen heb. Er zijn nog wat skeletten die over Windows praten alsof het nog Windows95 is, maar die vormen gelukkig een uitstervende minderheid en voor zover mij bekend is Torvalds daar niet bij. En als hij met leugens iets voor elkaar probeert te krijgen zal je van mij niet horen dat dat in orde is. Ik houd niet van leugens, wie ze ook gebruikt.