Een terroristische aanslag via het internet zoals in de film Die Hard 4.0 wordt getoond is de grootste vrees van Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige Russische anti-virusbedrijf. In de film is te zien hoe terroristen allerlei aanvallen op financiële systemen en de kritieke infrastructuur uitvoeren.
Voor de film had Kaspersky zijn onderzoekers verboden om over cyberterrorisme met de pers te praten. Alleen overheden werden over mogelijke scenario's ingelicht, om zo de 'bad guys' niet op ideeën te brengen. Na het zien van Die Hard 4.0 werd dat verbod opgeven en kon er vrijuit over cyberterrorisme worden gesproken, zo vertelt de Russische virusbestrijder tegen de Guardian.
Cyberterrorisme is een zeer omstreden term en volgens critici alleen bedoeld om budgetten veilig te stellen en angst te verspreiden, terwijl dit soort aanvallen zich in werkelijkheid niet zouden voordoen. Ook Kaspersky kan geen concrete voorbeelden noemen, maar wijst naar Stuxnet. De worm die werd ontwikkeld om de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz te saboteren. "Hebben ze het idee van de film gekregen? Ik weet het niet, maar 'great minds think alike', als je deze mensen fantastisch wil noemen."
Kaspersky is bang dat Stuxnet en andere cyberwapens uiteindelijk door anderen worden gekopieerd en tegen de bedenkers zullen worden ingezet. "Een kruisraket kun je na gebruik niet kopiëren en plakken, niet elk land kan het reverse engineeren en hetzelfde produceren, maar software is software", merkt hij op.
Als mogelijke oplossing voor landen die hun kritieke infrastructuur willen beschermen wijst Kaspersky naar nieuwe platformen en veilige besturingssystemen. Ook pleit hij voor speciale wetgeving die organisaties en de kritieke infrastructuur dwingen om hun beveiliging op orde te hebben.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.